Rendkívüli: Teljes információs csöndet rendelt el az orosz védelmi minisztérium

Az Orosz Fegyveres Erők katonái elhallgattak a Telegramon és a közösségi oldalakon. Például egy „Vozsak” hívójelű katona, aki az Avgyijivka elleni offenzíváról vezetett naplót, azt írta, hogy kénytelen volt törölni a csatornáját – írta a portál.

„Nem azért (nincsenek hírek), mert ott nem történik semmi, és nem azért, mert a csapataink kimerítették a lehetőségeket, hanem mert a hadseregnek és Oroszországnak érdekei vannak. …nem beszélhetünk sikereikről” – írták ki egy másik, rendszeres haditudósításokat közlő csoportban.

Hozzátették: „Tisztában vagyunk vele, hogy az ellenség a maga javára fogja használni az információs vákuumot, de jelenleg egyelőre ez van”.

Érdemes megemlíteni, hogy az amerikai Institute for the Study of War (ISW). egy január 5-i összefoglalójában azt írta, hogy az orosz erők megerősített offenzívába kezdtek Avgyijivkától északra, a kokszgyár közelében és a várostól északnyugatra a vasút mentén.

Az intézet idézi továbbá Avgyijivka város katonai közigazgatásának vezetőjét, Vitalij Barabast, aki kijelentette, hogy az orosz erők január 4-én 20 különböző irányból indítottak offenzívát a város ellen a január 1-3. közötti szünet után, és súlyos légi és tüzérségi csapásokat mérnek a településre.

Az offenzíva előtt mindig csend van – jegyezte meg a Pravda. És az ISW is azt sugallja, hogy az oroszok fokozhatják az erőfeszítéseket Kupjanszk (Harkivi terület) elfoglalására, ami „arra kényszeríti az ukrán csapatokat, hogy elhagyják az Oszkol folyó keleti partját, és megteremti a feltételeket a jövőbeli orosz támadó műveletekhez a Kupjanszk-Szvatovo-Kreminna vonalon”.

A The Telegraph január 4-én egy ukrajnai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők már január 15-én „szárazföldi offenzívát” indíthatnak Harkiv ellen.

Ukrán szakértők rámutatnak, hogy az orosz fegyveres erők a front széles szakaszán, Kupjanszk, Limanszk, Bahmut és Marjinka irányában nyomulnak előre. A ZeRada nevű Telegram-csatorna ezt „elosztott nyomásgyakorlásnak” nevezi, amelynek lényege, hogy minél több feszültségpontot hozzanak létre.

A cél a mennyiségi tűzelőny megvalósítása.

A csatorna szerzői szerint az ilyen taktika „nem biztosít gyors látható fölényt, de stratégiailag – egyre inkább biztosítja az erők és eszközök egyensúlytalanságát”. Ebben a stratégiában nem a négyzetméternyi terület meghódítása, hanem az egységek morálja lesz a döntő.

A szerzők úgy vélik, hogy az orosz fegyveres erők csak akkor fognak támadásba lendülni Harkiv közelében, ha biztosak lesznek a teljes fölényükben.

Elolvasom a cikket