Szélvédőből vagy egy üvegajtóból is lehet kijelző a jövőben

Az előttünk álló héten zajlik Las Vegasban a CES, a világ legfontosabb technológiai kiállítása, melyre mindenki valami különlegessel készül, aki szeretne komolyabb tényezővé válni a techvilágban. A Zeiss elsősorban optikai rendszerekkel foglalkozik, mégis az övék lehet az egyik legígéretesebb újdonság – olvasható a cikkben.

Projektjük a multifunkciós okosüveg-technológia, mely lényegében bármilyen üvegfelületből képes képernyőt csinálni. Megjelenhetnek rajta adatok, de akár videohívás is indítható a rendszeren, ugyanis egy beépített, átlátszó kamerát is tartalmaz. A beszélgetőpartner (és bármilyen megjelenő információ) egy vékony polimerfilmen bukkan fel, mely 92 százalékban átlátszó, és csak fel kell tenni egy üvegfelületre.

A Zeiss a technológiát szeretné autókon alkalmazni, akár belül, hogy a sofőr dolgát könnyítsék meg az extra adatokkal, akár kívül, például azzal, hogy a gyártóknak új, akár folyamatosan változó fényszóródizájnt biztosítanak ezzel.

A rendszerbe rejtett láthatatlankamera-technológiát akár a mobilgyártók is átvehetik a jövőben, ha sikeres lesz a koncepció. Ez esetben nem kellene lyukakat „kerülgetni” a telefonok képernyőjén, ahol az előlapi kamera található. A holografikus film nagy felületen való alkalmazásával a Zeiss szerint akár áramot is lehetne termelni: nagy üvegfelületen alkalmazva a film nanorészecskéi összegyűjtenék a napfényt, és koncentrálva egy napelemhez juttatnák.

Elolvasom a cikket