Új dinoszauruszfajt fedeztek fel Patagóniában

Az argentin Conicet Research Council tudósai egy új növényevő dinoszauruszfajt fedeztek fel, amely 96-93 millió évvel ezelőtt élt a mai Dél-Amerikában. A Sidersaura maraea Rebbachisauridae család legnagyobbja volt, körülbelül 15 tonnát nyomott és elérte a 20 méteres hosszúságot – írta meg a life.ru.

„Az új dinoszaurusz, a Sidersaura marae négylábú volt, és hosszú farka volt. A négy különböző példány fosszílizálódott maradványait a Villa El Chocóntól 20 kilométerre fekvő Cañadón de las Campanas településen találták. A korukat 96 és 93 millió év közé becsülik” – olvasható a jelentésben.

A kutatók szerint a Rebbachisauridae család tagjai nem voltak nagytestűek, de a Sidersaura marae a legnagyobb közülük. Súlyuk a becslések szerint mintegy 15 tonna lehetett, hosszuk pedig elérte a 20 métert.

Az új faj a csillag alakú farokcsontokról kapta a nevét, mivel a Sider latinból fordítva „csillagot” jelent. A faj fosszíliáit először 2012-ben fedezték fel Neuquen tartományban, ahol a Meraxes gigas nevű óriásragadozó fosszíliáit is megtalálták.

Elolvasom a cikket