Ismét felreppent a hír, hogy észak-koreai rakétákkal támadhatta Oroszország Ukrajnát

Több ukrán városban megszólaltak a légvédelmi szirénák, miután szombat hajnalban robbanások hallatszottak Harkivban. Ukrajna második legnépesebb városa fekszik legközelebb ahhoz az oroszországi Belgorodhoz, amely ellen az ukrán erők többször indítottak tüzérségi és dróntámadást.

Az oroszok válaszul gyakran lövik a járás közigazgatási központját. Január első napjaiban is több becsapódást jelentettek. Az egyik lövedék maradványairól – egy magát függetlennek nevező amerikai fegyverszakértő megállapította, hogy a rakéta Észak-Koreából származik.

„Szerintem a törmelék nagyon hasonlít egy KN-23 nevű észak-koreai rakétára, amelyet Phenjan gyáraiban láttunk, és ami még fontosabb, egyáltalán nem hasonlít az általunk ismert orosz rakétákra” – fogalmazott Jeffrey Lewis amerikai fegyverszakértő.

Ugyanakkor egy holland szakember is megerősítette, hogy nem orosz rakétáról van szó.

„Még a nagyon apró részletek is, az olyan alkatrészek, mint a kábelpályák, az egyes csavarok és a motorrész, mind tökéletesen illeszkednek ehhez az észak-koreai rakétához” – mondta Joost Oliemans holland konfliktus analitikus, aki a modern fegyverzetre és a katonai taktikákra specializálódott.

Már egy nappal a szakértői megállapítások előtt Washington közölte: Oroszország rövid hatótávolságú észak-koreai ballisztikus rakétákat lőtt ki Ukrajnára.

Észak-Korea az ENSZ fegyverembargója alatt áll, miután 2006-ban először tesztelt egy atombombát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának orosz támogatással jóváhagyott határozatai megtiltják az országoknak, hogy fegyverekkel vagy más katonai felszerelésekkel kereskedjenek Észak-Koreával. Moszkva és Phenjan korábban is tagadta, hogy bármilyen fegyverüzletet kötöttek volna, de tavaly megfogadták, hogy elmélyítik a katonai kapcsolatokat.

Washington szerint a két ország fegyveres együttműködése aggályos jel, Moszkva részéről pedig durva jogsértés.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az észak-koreai rakéta esetleges bevetését. Azt azonban közölték, hogy precíziós fegyverekkel és drónokkal mértek több mint 40 csapást ukrán központokra és üzemekre.

Az orosz hadsereg közölte azt is: több irányból sikeresen visszaverték az ukrán offenzívát, lelőttek egy vadászgépet és egy helikoptert is, miközben a légvédelmi rendszereik négy rakétát és 36 drónt semmisítettek meg a Krím felett szombat hajnalban.

Kijev ezzel szemben azt állítja, hogy ukrán rakéták megsemmisítettek egy orosz parancsnoki állást a Krím-félszigeten található légitámaszponton.

Elolvasom a cikket