Amikor rosszul érezzük magunkat, a legtöbben egy nagy tál leves mellett döntünk, de talán mégsem ez a legjobb választás, amit ilyenkor ehetünk. Rhiannon Lambert táplálkozási szakértő a Sun Health-nek elmondta, hogy sok más étel is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez – derült ki a Daily Star cikkéből.
Nincs egyetlen olyan élelmiszer vagy táplálékkiegészítő, amely védelmet nyújt a baktériumok, vírusok és egyéb tényezők által okozott betegségekkel szemben. A különféle tápláló élelmiszerek fogyasztása, amelyek csökkentik a gyulladást és növelik az antioxidánsok aktivitását, mindenképpen segíthet támogatni az immunrendszert – fejtette ki a szakértő.
A joghurttól a csokoládéig számos olyan étel van, amely segíthet, hogy jobban érezzük magunkat.
Probiotikus élelmiszerek
A joghurt vagy a savanyú káposzta nem mindenkinek az első választása, ha beteg, de Rhiannon szerint érdemes kipróbálni.
A probiotikus élelmiszerek olyan élő baktériumokat tartalmazó élelmiszerek, amelyek segítenek a bélrendszer egészségének támogatásában.
Az olyan élelmiszerek, mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta és a kimchi segítenek jótékony baktériumokat juttatni az emésztőrendszerbe, hogy segítsenek újra helyreállítani az egyensúlyt antibiotikum szedése után.
Antioxidánsokban gazdag élelmiszerek
Rhiannon szerint jó ötlet néhány antioxidánsban gazdag ételt beépíteni az étrendbe, amikor betegek vagyunk, mivel azok hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez miközben támogatják az immunrendszert és enyhítik a gyulladást. Ilyen gyümölcs például az áfonya, a málna vagy a narancs.
Az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a spenót és a sárgarépa is segíthetnek, míg a zöld tea és az étcsokoládé szintén szuper jótékony hatású.
Fokhagyma
Kiderült, hogy a fokhagyma nem csak arra jó, hogy távol tartsa a vámpírokat, mivel allcintartalmával segít az immunrendszered erősítésében is.
Gyömbér
A gyömbér különösen jól jöhet gyomorrontás vagy hányinger esetén.
Méz
Amellett, hogy nyugtató, segíthet a köhögés és a torokfájás tüneteinek enyhítésében is.