Így hat a kávé a látásunkra

A koffein kis mértékben támogatja az egészséget, de túlzásba nem szabad vinni, és ez a szem esetében is igaz. Bár a szervezetbe bevitt koffein mennyiségét szinte senki nem követi nyomon, hiszen nem mindegy milyen kávét iszunk, és hogyan van elkészítve, de nemzetközi szakértők szerint 400 milligrammnál többet nem kellene meghaladnia a fogyasztott mennyiségnek. Hogy ez hány csésze kávé, azt nem lehet pontosan megállapítani, de átlagosan 100 milligramm körül van egy csészében. Tehát, aki óvatosan bánik a kávéval, az naponta nem fogyaszt 3 csészénél többet.

A nyers kávébabban klorogénsav van, ennek gyulladáscsökkentő hatása ismert. A benne lévő antioxidánsokról azt feltételezik, hogy segít a retina védelmében. Ugyanakkor a kutatók arra jutottak, hogy tartós, nagy mennyiségű fogyasztás esetén fokozódhat a zöldhályog kialakulása, mely betegség a látóideg károsodásával is járhat. Ez a betegség ráadásul sokszor minden jel nélkül alakul ki. Vizsgálatok bizonyítják, hogy akiknek magas a szemnyomása, érdemes a koffeinfogyasztásra is ügyelniük, mert náluk ezáltal fokozódhat a szem károsodásának kockázata.

Egy kutatás pedig kimutatta, hogy a szemmozgás gyorsaságra és kontrasztérzékenységre is pozitív hatással van a koffeinfogyasztás.

Elolvasom a cikket