Kánaán a múlt kutatóinak

Még a múlt században, 1908-ban jelent meg a „Szlavóniai Magyar Ujság, a Horvát-Szlavónországokban élő magyarok lapja”. Az orgánum példányai teljességükben csak a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban voltak elérhetők. Eddig.

Jelentős sikernek tekinthető, hogy immár bárki számára szabadon elérhető az 1908 és 1918 között létezett „Szlavóniai Magyar Ujság, a Horvát-Szlavónországokban élő magyarok lapja”. Mint horvátországi nemzettestvéreink orgánuma, a Képesújság megírta, az eszéki Bölcsészettudományi Kar adott otthont a Zrínyi Magyar Kultúrkör rendezvényének, amelyen egy előadással és plakátkiállítással tisztelegtek a hajdani kiadvány előtt.

Ugyanitt jelentette be Nyári Denisz történész, hogy a Bethlen Gábor Alap (BGA) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) révén sikerült digitalizálni a lap 1908 és 1918 között született példányait. A cikkben hozzátették, a rendezvényen Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Nyári Denisz, az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör elnöke együttműködési megállapodást írt alá a horvátországi magyar dokumentumok digitalizálásáról.

Elolvasom a cikket