Lengyel elnöki kabinetfőnök: A kormánynak rendszerszerűen kell rendeznie a közmédia ügyét

MH/MTI
2024. január 8. hétfő. 14:40

Mastalerek annak kapcsán nyilatkozott a TVN 24 kereskedelmi hírtelevíziónak, hogy a lengyel államfő hétfőn találkozóra hívta a közmédiát felügyelő Nemzeti Médiatanács (RMN) tagjait.

Az interjúban a kabinetfőnök kijelentette: miután Andrzej Duda december végén megvétózta a közszolgálati televízió és rádió számára hárommilliárd zloty (261 milliárd forint) költségvetési forrást előirányzó törvényt, az új kormánykoalíciónak „nem lesz pénze a televízióra, ezért kénytelen lesz rendszerszerűen megoldani az ügyet”.

Az államfő decemberben azzal indokolta a költségvetési törvényt kiegészítő jogszabály vétóját, hogy a kormány a közmédia átalakítása során „kirívóan megsértette az alkotmányt”.

Azt, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, eredetileg Donald Tusk új kormányfő jelentette be december 19-én. Elmondta: a finanszírozás csak a december 13-i kormányváltás előtt kialakult médiahelyzet „javítása” után lesz lehetséges.

Másnap viszont Bartlomiej Sienkiewicz új kulturális és örökségvédelmi miniszter felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóját. A hárommilliárd zloty forrásról szóló kiegészítő jogszabálytervezetet a kormánykoalíció képviselői ezután, december 21-én nyújtották be.

A közmédia vezetésének felmentését az államfő, valamint az ellenzéki Jog és Igazságosság párt törvénysértőnek nevezte. Sienkiewicz szerintük megfelelő jogi alap nélkül, egy parlamenti határozatra és a közmédiát nem érintő, az üzleti társaságokról szóló törvényre hivatkozva intézkedett.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Nemzeti Médiatanács, a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT), valamint a Lengyel Újságírók Szövetsége (SDP) is.

Duda vétójára reagálva Sienkiewicz december végén felszámolási eljárást indított a közmédiát működtető társaságok ellen. Ennek értelmében az említett társaságokat a felszámolással megbízott illetékesek irányítják.

A médiatanács viszont saját hatáskörben igazgatót nevezett ki a közszolgálati televízió (TVP) élére, akinek stábja a TVP két varsói székházának egyikében dolgozik.

Az RNM-ről szólva Mastalerek elmondta: „senki sem fog sírni” amiatt, ha esetleg felszámolják az előző kormány idején, 2016-ban létrehozott testületet, amennyiben ez a közmédia helyzetének rendszerszintű megoldása keretében – vagyis új törvények elfogadása révén – történik.

Bogdan Zdrojewski, a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció képviselője múlt héten elmondta: az új médiatörvény alaptézisei elkészültek, a jogszabály idén lépne életbe.

Elolvasom a cikket