Párizs szerint a geopolitika helyzet jelenti a legnagyobb gazdasági kockázatot

MH/MTI
2024. január 8. hétfő. 18:37

A gazdasági szereplők előtt elmondott újévi köszöntőjében a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy közel két évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után a Közel-Keleten is nő a feszültség Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti gázai háború következményeként.

„Egy közel-keleti lángba borulás, növekvő bizonytalanság a vörös-tengeri közlekedésben, egy incidens a Tajvani-szorosban, veszélyeztetné a nemzetközi stabilitást, és tartós hatással lenne a világkereskedelemre” – figyelmeztetett a francia kormánytag.

December közepe óta a legtöbb nagy nemzetközi hajózási társaság úgy döntött, hogy hajóival elkerüli a Szuezi-csatornát, amelyen a világkereskedelem 12 százaléka szokott áthaladni, miután a gázai konfliktusra hivatkozva a jemeni húszi lázadók rendszeresen megtámadják a Vörös-tengeren közlekedő hajókat. Eközben a kínai elnök kijelentette, hogy elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával.

Ezek az új kihívások a koronavírus-járvány és az Oroszország ukrajnai inváziója által súlyosbított inflációs válság nyomán jelentkeznek, amelyek Párizs szerint alapjaiban zavarták meg a termelési és ellátási láncokat világszerte.

„A globalizáció soha többé nem lesz ugyanaz, mint korábban” – mondta Bruno Le Maire, aki szerint a globalizáció mára „nagyrészt politikai jellegűvé vált”, míg korábban „tisztán gazdasági jellegű” volt.

Elolvasom a cikket