Ukrajna fontosabb a német kormánynak, mint a német gazdák

Összesen több tízezren vehetnek részt abban az egyhetes tüntetéssorozatban, amelyet hétfőn indítottak Németország-szerte a német gazdák.

Autópályákat, városrészeket, tereket vettek blokád alá az elkeseredett termelők, akik a német kormány agrárpolitikája ellen tiltakoznak, amely komoly támogatásokat vonna meg – a többek között – az ukrán gabona dömpingje miatt amúgy is nehéz helyzetbe került gazdáktól.

A szövetségi kormány csütörtökön a napok óta tartó tiltakozások miatt lemondta a mezőgazdasági gépjárművek adómentességének eltörlését, a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését több lépcsőben, de végre akarják hajtani.

Vagyis lényegében adóemeléssel és támogatásmegvonással sújtanák a gazdákat, ami a demonstrálók szerint oda vezetne, hogy rengeteg gazdaság és családi vállalkozás menne csődbe.

A gazdák egyébként nem most kezdték a tiltakozásokat, hetek óta figyelmeztettik a kormányt.

Németországban egyébként már hónapok óta arra hívják fel a figyelmet egyre többen még a baloldal részéről is, hogy nem szabad ész nélkül önteni a fegyvert és a pénzt a háborúban álló Ukrajnának.

A rendkívül korrupt Ukrajnának szánt milliárdos ajándékok a németországi adófizetőknek okoznak szenvedést – hangoztatják a politikusok, akik szerint a német kormánynak a békés megoldásba, valamint az ország oktatási és egészségügyi rendszerébe kellene befektetnie ahelyett, hogy egyre több pénzt éget el egy értelmetlen, kimerítő háborúra, írta a Magyar Nemzet. Hasonló álláspontot képvisel az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt is, amely amellett, hogy egyre népszerűbb országszerte, rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy óriási pazarlás az ukrajnai segélyezés.

Az is gyakori, hogy emberek százai vonulnak utcára az ország több pontján, hogy az értelmetlen szankciók eltörlését és a fegyverszállítmányok leállítását követeljék.

Elolvasom a cikket