Vészesen csökken a madárpopuláció Ausztriában

Drasztikusan mérséklődött Ausztria madárállománya az elmúlt években. Ezt mutatják a BirdLife természetvédelmi szervezet statisztikái, amely a lakosság aktív támogatásával minden évben nagyszabású számlálást végez.

Nem túl szívderítő hírt közölt hétfőn a természet kedvelőivel az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a műsorukban elhangzott, folyamatosan és drasztikusan csökken az ország madárállománya. A BirdLife nevű szervezet az arányok pontos kiderítésére idén is a lakosság aktív támogatását kéri, hiszen nélkülük nem végezhető el a számlálás összetett munkája.

A múlt évben több mint ezerkétszáz burgenlandi lakos vett részt a kampányban. A klímaváltozás az eredményekben is érezhető – egyrészt regisztrálható az északról érkező szárnyasok hiánya, másrészt viszont olyan fajok maradnak Ausztriában, amelyek általában a Földközi-tenger környékén telelnek. Tavaly Burgenlandban amúgy a házi verébből volt a legtöbb, de a fakopáncs, a nagy cinege, az aranytollas és a kékcinege is gyakran előfordult.

Elolvasom a cikket