WSJ: Lengyelország akadályozza az Északi Áramlat elleni merénylet vizsgálatát

„A NYOMOZÓK SZERINT A LENGYEL TISZTVISELŐK LASSAN ADTAK TÁJÉKOZTATÁST, ÉS ELHALLGATTAK KULCSFONTOSSÁGÚ BIZONYÍTÉKOKAT A FELTÉTELEZETT SZABOTŐRÖK LENGYEL FÖLDÖN VALÓ MOZGÁSÁRÓL” – ÍRJA A LAP.

A WSJ szerint a nyomozás már régóta hajlik arra a következtetésre, hogy a csővezetékek elleni támadást Ukrajna területéről Lengyelországon keresztül hajtották végre. Varsó együttműködésének elmaradása miatt azonban nehéz megállapítani, hogy az előző lengyel kormány tudott-e erről vagy sem.

A lap szerint több helyi biztonsági ügynökség is megtagadta, hogy a nyomozással megossza a köztársaságban lévő térfigyelő kamerák felvételeit a gyanúsítottakról. Emellett egyes ügynökségek, köztük a lengyel belbiztonsági hivatal tisztviselői „nem válaszoltak a megkeresésekre, elferdítették vagy ellentmondásos információkat adtak”.

Ugyanakkor a német nyomozók legalább két hónapot vártak arra, hogy találkozót kapjanak lengyel kollégáikkal, így az a benyomásuk támadt, hogy utóbbiak nem akarnak vagy nem tudnak együttműködni.

Az Európába irányuló két orosz gázexportvezetéken, az Északi Áramlaton és az Északi Áramlat 2-n 2022. szeptember 26-án történtek a robbanások. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. Az Nord Stream AG üzemeltető példátlannak nevezte a pusztítást, és közölte, hogy nem lehet megbecsülni a javítás időkeretét. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Seymour Hersh amerikai újságíró verziója szerint a gázvezetékek alatt lévő robbanóanyagokat az amerikai haditengerészet búvárai helyezték el a NATO Baltops 2022 elnevezésű gyakorlatán, és a norvégok három hónappal később robbantották fel őket. Joe Biden elnök több mint kilenc hónapos megbeszélések után döntött a vezetékek szabotálásáról nemzetbiztonsági csapatával. Attól tartott, hogy Németország, amely az Északi Áramlat vezetéken keresztül kap gázt Oroszországtól, nem akar majd részt venni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásban és zsarolta Berlint. Washington tagadja ezeket a vádakat.

Emellett a nyugati média azt írta, hogy Ukrajna állhat a terrortámadás mögött. Így a Washington Post szerint a műveletet az ukrán fegyveres erők ezredese, Roman Cservinszkij koordinálta. A tiszt magasabb rangú kijevi tisztségviselők utasításainak engedelmeskedett, akiket viszont Valerij Zaluzsnij főparancsnok vezetett.

Elolvasom a cikket