Zelenszkij felszólította Európát, hogy hozzanak létre egy arzenált a szabadság védelmére

A vasárnap Svédországban tartott éves Társadalom és védelem konferencián videokapcsolaton keresztül tartott beszédében Zelenszkij azt állította, hogy Oroszország, amelyet „katonai erejét tekintve… sokkal nagyobb ellenségnek” nevezett, „a több generáció életében felhalmozott potenciált” használja Ukrajna és Európa ellen.

Zelenszkij szerint Moszkva Ukrajna elleni támadásait és a Nyugat elleni, szerinte „hibrid” tevékenységét csak számos fronton történő együttműködéssel lehet meghiúsítani.

„Sikeresen harcolni, visszaszerezni azt, ami a tiéd… és megtanítani az agresszornak, hogy az agresszió nem hoz hasznot, csak akkor lehetséges, ha a védelem a szolidaritásból kap erőt” – jelentette ki Zelenszkij.

Ennek szellemében sürgette európai partnereit, hogy a közös fegyvergyártás fokozásával „hozzanak létre egy arzenált a szabadság védelmére”. „Függetlenül attól, hogy az Atlanti-óceán mindkét partján milyen politikai hangulatok dominálnak, erőnk elegendő lehet és kell, hogy legyen életmódunk védelméhez” – tette hozzá.

Zelenszkij megjegyzései azután hangzottak el, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban elismerte, hogy Kijev tisztában van azzal, hogy a Nyugaton akut aggodalom uralkodik Ukrajna konfliktusbeli kilátásaival kapcsolatban, valamint hogy az ország kudarcba fulladt ellentámadása után egyre nő a „háborús fáradtság”.

November elején Giorgia Meloni olasz miniszterelnök egy orosz tréfamesterpárral folytatott telefonbeszélgetés során elismerte, hogy az uniós országok kezdenek belefáradni a konfliktusba, és hogy azt végül valamilyen kompromisszummal kell megoldani.

Eközben Josep Borrell, az EU vezető diplomatája decemberben arra figyelmeztetett, hogy a blokkban az év végére tervezett parlamenti választások eredményeként a jobboldali politikusok – akik közül sokan szkeptikusak voltak az Ukrajnába irányuló fegyverküldéssel kapcsolatban – nagyobb befolyásra tehetnek szert.

Az Atlanti-óceán túloldalán Joe Biden amerikai elnök megesküdött, hogy támogatja Ukrajnát, „amíg csak szükséges”, de erőfeszítéseit a kongresszusi patthelyzet akadályozza. A republikánusok továbbra is blokkolják a Fehér Ház kiegészítő finanszírozási kérelmét, amely több mint 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajna számára, követelve, hogy a kormány tegyen többet a határbiztonság fokozásáért.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Ukrajnának, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, és közvetlen résztvevőjévé válnak az ellenségeskedéseknek.

Elolvasom a cikket