A hideg szervezetünkre gyakorolt hatásai és a védekezés fontossága

A hideg időjárás fizikailag megviseli a szervezetet, akár életveszélyes állapotot is okozhat. Megfelelő óvintézkedésekkel azonban megelőzhetők a káros következmények, és élvezhetők a jótékony hatások.

A hideg időjárás hatására a bőr szárazabbá válik, mivel az erek összehúzódása miatt romlik a keringés hatékonysága a bőrfelszínen. Ezen az állapoton ront az ebben az évszakban jellemzően alacsonyabb páratartalom és a fűtött helyiségek száraz levegője. A száraz bőrrel együtt járó viszketés, húzódó érzés, hámlás és kipirosodás súlyosabb esetben kirepedéshez, vérzéshez is vezet, de már enyhe esetben is komoly diszkomfortérzést okoz. Télen a száraz bőr kifejezetten gyakori jelenség, ami leggyakrabban a lábon, a kézen jelentkezik, de mindenhol előfordulhat, ahol szorosabb a ruházat.

A hideg idő a pikkelysömör és azekcéma bőrtüneteit is súlyosbíthatja.

A bőr szárazságának csökkentése érdekében ne zuhanyozzon, ne fürödjön hosszan forró vízben. A víz hőmérséklete ne legyen sokkal magasabb 37 °C-nál. Ha kint tartózkodik, rétegesen öltözzön fel. Keresse a száraz bőrre ajánlott, alkohol-, parabén- és illatmentes, zsírosabb, olajosabb, lipidtartalmú kozmetikumokat. Fürdés vagy kézmosás után használjon krémet, testápolót. Téli időszakban fontos lehet a párásító használata.

A ruhával nem takart testrészek védelmére és a bőr hideg miatti kiszáradásának elkerülésére zsíros krém használható. Napsütéses időben ne feledkezzen meg a megfelelő UV-védelemről sem, télen legalább SPF30 faktorszámú fényvédő használata ajánlott.

Az ajkak idegvégződésekben gazdagok, így a hidegre, melegre, érintésre érzékenyek. Fontos a szánkat is kellő odafigyeléssel kezelni téli hidegben.

A hideg a szemeket is károsíthatja. A fájdalom vagy a látás változása főként azoknál megfigyelhető, akik a hideg, szeles időben is megpróbálják nyitva tartani a szemüket, amit nem védenek megfelelően. Havas területeken a napsütést a hó is visszatükrözi, ilyenkor hóvakság is kialakulhat, ami a szaruhártya és az érhártya napégésszerű sérülésével is járhat. Tünete a fájdalom, a szemhéj kipirosodása, megdagadása, az erős könnyezés, az összeszűkült pupillák és a szárazszem-érzés.

Gyakoribb probléma télen a száraz, piros szem, az égő, szúró érzés, amelyet a hideg, szeles idő és a lakás alacsony páratartalma okoz. Megoldásként fogyasszon sok folyadékot, otthon párásítson, szükség esetén használjon műkönnyet, melyet gyógyszertárban vagy optikai szaküzletben szerezzen be.

Vannak olyanok, akiknél jelentkezhetnek hidegallergia tünetek is. A hidegallergiában szenvedők bőrében az alacsony hőmérséklet hatására hisztamin szabadul fel, és néhány perc alatt viszkető csalánkiütések jelenhetnek meg a hideghatás helyén. A hidegallergia tünetei és súlyossága változó lehet: egyeseknél enyhe, míg másoknál életveszélyes állapotot, anafilaxiás sokkot is eredményezhet.

A hidegallergia kezelést igényel, amelynek része lehet antihisztamin-tartalmú szerek szedése a hidegnek való kitettség előtt. Mindig öltözzön fel rétegesen, kerülje a hideg vízben való fürdést, úszást.

Magyarországon a téli hónapokban jellemzően az influenza okozza a legnagyobb járványokat. Az elmúlt években a felső légúti megbetegedések egy részét az új koronavírus okozza, amely a többi ilyen betegséghez hasonlóan cseppfertőzéssel terjed.

A felső légúti betegségek megelőzése érdekében kerülje a zsúfolt, szellőzetlen tereket és tömegrendezvényeket. Figyeljen a kézhigiéniára, viseljen maszkot, és félig gyógyultan vagy enyhe tünetekkel se menjen közösségbe. Mozogjon minél többet szabad levegőn, táplálkozzon vitaminokban gazdagon és változatosan. A megfelelő védelem érdekében vegye fel a koronavírus és az influenza elleni oltásokat.

Hidegben a test több hőt veszít, mint amennyit képes előállítani. Ha a normál esetben 36-37 °C körüli testhőmérséklet 35 fok alá csökken, kihűlésről beszélünk. 32 °C alatt életveszélyes állapot alakul ki. A kihűléshez nem feltétlenül kell extrém hideg környezet, huzamosabb ideig 10-14 fok alatt tartózkodva is bekövetkezhet, de természetesen fagypont alatt sokkal gyorsabban hűl ki az emberi test.

A veszélyes szint alá csökkent testhőmérséklet az agy működését is befolyásolja, így még veszélyesebbé teszi az állapotot, mivel az érintett nem tud megfelelően reagálni rá. Jellemző tünetek: reszketés, fáradtság, zavartság, kékes bőr, lelassult pulzus, tág pupillák, eszméletvesztés.

Az alkohol csökkenti a hidegérzetet, így nagyobb a kihűlés esélye nagymértékű alkoholfogyasztás esetén.

Elolvasom a cikket