Sajnálkozik az EBESZ, amiért megfigyelői nem vehetnek részt a fehérorosz parlamenti választásokon

MH/MTI
2024. január 9. kedd. 21:02

Honlapján közzétett közleményében a páneurópai szervezet egyúttal bírálta Fehéroroszországot, amiért ezzel a döntésével megszegi azokat a kötelezettségeit, amelyeket tagországként vállalt.

A fehérorosz vezetés hétfőn jelentette be, hogy nem hívnak meg EBESZ-megfigyelőket a februári választásokra. Évtizedeken át egyedül az EBESZ-től voltak jelen nemzetközi megfigyelők a fehéroroszországi választásokon.

Matteo Mecacci, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója kijelentette: a minszki vezetés ezzel megakadályozza, hogy az ország állampolgárai és intézményei pártatlan, átlátható és átfogó értékelést kapjanak a választási folyamatról.

„Ez pedig ellentétes a Fehéroroszország által vállalt kötelezettségekkel, és ellentétes annak az együttműködésnek a betűjével és szellemével, amelyen az EBESZ alapszik” – hangsúlyozta.

A február 25-i parlamenti lesz az első választás a vitatott eredményű, országszerte nagyszabású tüntetéshullámot kiváltó 2020-as elnökválasztás óta, amelynek eredményeképpen már hatodik egymást követő államfői ciklusát kezdhette meg akkor Aljakszandr Lukasenka elnök. A minszki vezetés kíméletlenül eltiporta a tüntetéseket, több mint 35 ezer embert tartóztattak le, közülük sokakat a rendőrök brutálisan megvertek, több ellenzéki vezetőt pedig az ország elhagyására kényszerítettek. Jelenleg is mintegy ezerötszáz politikai fogoly van börtönben a kelet-európai országban, köztük ellenzéki pártok vezetői és elismert emberi jogi aktivisták, például a 2022-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Alesz Bjaljacki.

A szomszédos Litvániában élő Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető bohózatnak nevezte a nemzetközi megfigyelők jelenléte nélküli februári választásokat, és a szavazás bojkottálására szólította fel honfitársait.

Elolvasom a cikket