48 óra alatt újraindítható lehet a cukorbetegek inzulintermelése

A hasnyálmirigyben lehetnek regenerálhatók az inzulintermelő sejtek, így a jövőben akár az inzulininjekciók szükségessége is csökkenthető lehet a cukorbetegeknél – mutat rá egy friss, a Signal Transduction and Targeted Therapy folyóiratban publikált kutatás.

A területen az hozhatja el az áttörést, hogy egy, a hasnyálmirigyben előforduló sejtet arra vettek rá, hogy a béta-sejtek funkcióit utánzó sejteket hozzanak létre. Ez utóbbiak az 1-es típusú diabéteszben szenvedők esetében nem hatékonyak, vagy akár teljesen hiányoznak is – így sem termelni, sem tárolni nem képesek a vércukorszint szabályozását lehetővé tévő inzulint.

Az ausztráliai Baker Heart and Diabetes Institute csapata által vezetett kutatócsoport két, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) által már korábban jóváhagyott gyógyszer új alkalmazását vizsgálták. Ezek – részletezi a Science Alert – az EZH2 enzimet célozzák. Ez az enzim alapvetően a sejtfejlődést kontrollálja.

A két készítmény – GSK126 és Tazemetostat – rákkezelésben kapott már FDA-jóváhagyást, és most a cukorbetegség terén is bizonyított. Végső soron ezekkel lehetővé vált, hogy a hasnyálmirigy duktális progenitor (progenitor ductal) sejtjei a béta-sejtekhez hasonló funkciókat fejlesszenek.

A jelek szerint ezek a módosított sejtek inzulint is tudnak termelni, legalábbis a vizsgálatok során glükóz hatásra így tettek. A kutatók két (7 és 61 éves), 1-es típusú diabéteszben szenvedő, valamint egy 56 éves, egészséges embertől vett szövetmintán tesztelték a megközelítésüket, és minden esetben ugyanaz a reakció volt megfigyelhető. Mindez arra enged következtetni, hogy a megoldás kortól függetlenül alkalmazható lehet.

Az is ígéretes, hogy a vizsgálatok alapján mindössze 48 órás stimulációt követően újraindulhat a rendszeres inzulintermelés.

Mindez egy ígéretes megközelítése lehet a cukorbetegség kezelésének, azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kutatás még korai fázisában jár, és a klinikai vizsgálatok is hátravannak.

Elolvasom a cikket