Intenzív influenzajárvány várható a gyerekorvosok szerint

Az iskolai, óvodai időszak végén nagyon sok volt a magas lázzal, influenzaszerű tünetekkel jelentkező beteg gyermek. A téli szünet ideje alatt csökkent az esetek száma, de most újra egyre több beteg várható – mondta el az InfoRádióban Havasi Katalin. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint minden előrejelzés arra utal, hogy idén rövidebb időtartamban, de magasabb esetszámmal fog megjelenni az influenza – írja a Házipatika.

Az influenza és a koronavírus elkülönítése kapcsán az elnök kifejtette: ma már nemigen lehet különbséget tenni a kettő között. Mindkettő magas lázzal, rossz közérzettel jár, szövődményként pedig felléphet akár tüdőgyulladás, középfülgyulladás is. Mindkét vírusos megbetegedés felülfertőződhet baktériumokkal, ami további betegségekhez vezet. Szintén mindkét fertőzésre igaz, hogy kezelést igényel: szigorú pihenést, bő folyadékot, vitaminokat, gyümölcsöket és lázcsillapítást. A védőoltás kapcsán hangsúlyozta: ez az utolsó időszak, amikor még érdemes beadatni a gyermekeknek az influenza elleni védőoltást.

Azt javasolja mindenkinek, de legalábbis a krónikus betegséggel, asztmával, allergiával, szívbetegséggel, emésztőrendszeri betegséggel vagy gyenge immunrendszerrel rendelkező gyermekek szüleinek, hogy adassák be gyermeküknek az influenza elleni oltást.

Elolvasom a cikket