Romániában két nacionalista párt is európai parlamenti képviselethez juthat

MH/MTI
2024. január 10. szerda. 23:02

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendelésére a The Center for International Research and Analyses (CIRA) által decemberben, ezer személy megkérdezésével készített felmérés adatait a Hotnews hírportál ismertette.

Ha Romániában most vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat, a közvélemény-kutatás szerint a Marcel Ciolacu kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) kapná a legtöbb voksot, a szavazatok 30 százalékát. Koalíciós partnere, a Nicolae Ciuca által irányított PNL a voksok 20 százalékával szerezne brüsszeli képviseletet.

A PNL-t a George Simion által vezetett AUR követi a sorban két pont különbséggel, a bukaresti parlamenti képviselethez 2020-ban jutott párt a szavazatok 18 százalékával jutna be az Európai Parlamentbe.

Az AUR támogatottsága annak ellenére ekkora, hogy a felmérés szerint a román parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Sosoaca szenátor új pártja, az SOS Romania is képviselőket küldhetne Brüsszelbe, mivel a voksok 6 százalékát szerezné meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok 5 százalékát kapná a felmérés szerint.

A hagyományos pártokkal szemben kritikus, szabadelvű Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) 14 százalékos támogatottságot élvez.

Több kisebb párt 2 százalék körüli támogatottsággal nem jutna be az EP-be.

A közvélemény-kutató a választók politikai irányultságára is rákérdezett. Az adatsor szerint több mint 40 százalékuk vallotta azt, hogy a politikai palettán jobbra, illetve középre helyezné magát (14 százalékuk jobbra, 29 százalékuk középre). A megkérdezettek 13 százaléka baloldalinak nevezte magát, 44 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A felmérésben résztvevők 53 százaléka biztosra ígérte részvételét az európai parlamenti választásokon.

Romániában 2024-ben négy választást – európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást – rendeznek. Egyelőre csak az EP-választások időpontja ismert, azt Európa-szerte június 9-én tartják.

Elolvasom a cikket