Világbank: az orosz gazdaság felülmúlta a várakozásokat és 2,6%-os növekedést mutat

A kedden kiadott jelentés szerint a vártnál erősebb fellendülést jelentős költségvetési támogatás, köztük további katonai kiadások táplálták.

A Világbank előrejelzése szerint Oroszország gazdasága 2024-ben 1,3%-kal, 2025-ben pedig 0,9%-kal fog növekedni, hozzátéve, hogy a monetáris politika szigorítása várhatóan visszafogja a belső keresletet.

“A kereskedelem átterelése Kínába, Indiába és Törökországba mind az export, mind az import esetében nyilvánvaló” – írta a Világbank.

“A kapacitáskorlátok, beleértve a szűk munkaerő-piaci feltételeket és a hazai munkaerő szűkösségét, továbbra is korlátozni fogják a növekedést”.

Az orosz központi bank vezetője, Elvira Nabiullina a múlt hónapban azt mondta, hogy az ország GDP-je 2023-ban várhatóan mintegy 2,7%-kal nőtt, az erős belföldi keresletnek köszönhetően. A központi bank 2024-re 0,5-1,5%-os növekedést prognosztizál. Ezt a becslést azonban februárban felülvizsgálják – mondta Nabiullina, hozzátéve, hogy fontos “időben meghozni a döntéseket” a túlkereslet lehűtése és az infláció csökkentése érdekében.

Vlagyimir Putyin elnök decemberi évértékelőjében méltatta az ország teljesítményét, azt állítva, hogy a gazdaság erőt és stabilitást mutatott a külső nyomással szemben.

Elolvasom a cikket