Stephen Fry: Ne öljék meg a medvéket!

Czuppon Réka
2024. január 11. csütörtök. 15:48

A suffolki születésű 61 éves Ralph Fiennes egy négyperces filmben tiltakozik az ellen, hogy a Suffolk Energy Action Solutions a tengerparton két elektromos központot építsen, amelyekből kiindulva egy 180 kilométer hosszú villamosvezetéket telepítenének a norfolki Norwichtól a suffolki Bramfordon át az essexi Tilburyig.

A Hollywoodban élő Ralph Fiennes nem feledkezett el szülőfalujáról

A Hollywoodban élő Ralph Fiennes nem feledkezett el szülőfalujáról

Fotó: AFP/NurPhoto, John Nacion

A BBC beszámolója szerint a kisfilm Fiennes-ről készült fekete-fehér felvétellel kezdődik, amelyen kisgyerekként a Covehithe-parton játszik. A színész elmesélte, hogy apja farmer volt a közeli Wangfordban, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezett beruházás milyen károkat okozna a tengerparton, a közeli fenyvesekben. S elmondta azt is, hogy a szomszédos északi-tengeri országok integrált tengeri hálózatokon keresztül hasznosították a szélenergiát.

Fiona Gilmore környezetvédő elmondta, hogy a filmsztár felajánlotta a segítségét. „„Szenvedélyesen támogatja az ügyünket, mert Ralph egy suffolki fiú, és akár farmer is lehetett volna, de színész lett. Hihetetlenül hálásak vagyunk neki, mert ez az a fajta film, amitől elsírom magam”

A National Grid közleményben vitatta Fiennes azon állításait, miszerint egy parton kívüli megoldás olcsóbb lenne a 2023-ban közzétett költségek alapján, és azt mondta, hogy a környezeti hatástanulmány minden tervben szerepel.

Az állatvédő Stephen Fry

Az állatvédő Stephen Fry

Fotó: AFP/Ray Tang

Az 1660-ban alapított brit királyi gárda tagjai hatalmas, medveprémből készült kucsmát viselnek. A medveszőrök a távoli Kanada hegységeiből érkeznek. Nem véletlen, hiszen valaha Kanada is brit gyarmat volt, arról nem is beszélve, hogy a Sziklás hegységben komoly medvepopulációk élnek. Habár a kucsmák nagyon tartósak, így is évente 50–100 darab készül a gárda számára.

A nagyon népszerű színes, humorista, író Stephen Fry támogatja az angol állatvédők kampányát, amely a kucsmák elkészítéséhez a valódi medveprém helyett a műszőrme használatát szorgalmazza.

„A hagyomány soha nem ad okot a kegyetlenségre. A feketemedve-prémek vásárlásával az Egyesült Királyság kormánya növeli a prémek iránti keresletet, és hatékonyan ösztönzi a vadászokat – hangsúlyozta Fry, aki egy olyan titokban készített filmet mutatott be, amelyen látható, hogyan ölik meg a medvéket Kanadában.

A Brit Védelmi Minisztérium szerint a medveprém legális és engedélyezett vadászatokból származik.

Elolvasom a cikket