A Lyme-kór korai jelei

Az egyik betegség, amit a kullancs terjeszt, a Lyme-kór, amiről még mindig nem tudunk sokat. A legtöbbek által ismert tünet, a Lyme-folt az esetek kétharmadában nem is alakul ki, így sok esetben azt sem tudjuk, hogy megbetegedtünk. Sokszor úgy leszünk betegek, hogy nem is vettük észre, hogy kullancs volt bennünk – írta meg a life.hu.

A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb, állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés, kórokozója pedig a Borrelia burgdorferi nevű baktérium.

A Lyme borreliosis hónapok, de évek, sőt évtizedek múltán is megbetegítheti bármely szervünket. A kórokozó ugyanis a keringéssel bárhova eljuthat, és alkalmas körülmények között, ha immunrendszerünk ellenállása csökken, idült jellegű gyulladást válthat ki.

A Lyme-kór első bőrtünete a kullancscsípést követően legalább 24 óra múlva jelentkezik, de jellemzően 7-10 nap kell ahhoz, hogy a bőrön felismerhetővé váljon a tipikus bőrtünet, mely eleinte a kullancscsípés körüli homogén, vörös, ovális folt formájában jelentkezik, majd folyamatos növekedésével gyűrű alakot formál.

A bőrtüneteken kívül még influenzaszerű panaszok, enyhe láz, fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. Ha bőrpírt nem tapasztalunk, de az előbbi tünetek jelentkeznek, akkor nagyon fontos, hogy minél előbb orvoshoz kerüljön a beteg,mivel a Lyme-kór okozta problémák később sokkal nehezebben felismerhetők, és nehezebben kezelhetők.

Elolvasom a cikket