Bizonyos élelmiszerek elhagyása csökkenti a Covid–19-fertőzést

Egy új tanulmány szerint kisebb eséllyel kapják el a koronavírust azok, akik húsmentesen táplálkoznak.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a növényi alapú étrend 39 százalékkal csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét.

A kutatócsoport vezetője, dr. Júlio César Acosta-Navarro a tanulmánnyal kapcsolatban azt mondta:

„Az eredményeinek fényében, valamint a Covid–19 előfordulását befolyásoló tényezők azonosításának fontossága miatt javasoljuk a növényi alapú étrendet vagy a vegetáriánus táplálkozást.”

A tanulmány 700 önkéntes étrendjét követte figyelemmel 2022 márciusa és júliusa között, hogy felmérje a vegetáriánus étrendnek az immunrendszer erősítésére és a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentésére gyakorolt hatását.

Az önkénteseket megkérdezték az étrendjükről, és különböző csoportokra osztották őket: az egyikben azok voltak, akik rendszeresen ettek növényi és állati eredetű termékeket, a másikban pedig azok, akik elsősorban növényi alapú étrendet követnek.

A vegetáriánus csoport ezután ismét kisebb alcsoportokra oszlott: teljesen vegetáriánus és vegán alapon étkezőkre, illetve olyanokra, akik hetente háromszor vagy kevesebbszer fogyasztottak húst.

A vizsgálati csoport 47 százaléka számolt be Covid-fertőzésről, közülük 32 százaléknak enyhe, a másik 15 százaléknak pedig közepesen súlyos vagy súlyos tünetei voltak.

A kutatók arra jutottak, hogy a húsevők 52 százaléka kapta el a koronavírust, szemben a vegetáriánus/vegán csoport 40 százalékával. A tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrendet követő önkéntesek 39 százalékkal kisebb valószínűséggel kapják el a fertőzést.

A tudósok szerint a húsmentes étrend segíthet az immunrendszer erősítésében és a fertőzések elleni védekezésben – írja az Express.co.uk.

Elolvasom a cikket