Medvegyev: Oroszország hadüzenetnek tekintené a brit csapatok Ukrajnába telepítését

Sunak ukrán fővárosba érkezése „egy új, jelentős támogatási csomagot kíván meghatározni és megerősíteni a szoros brit–ukrán partnerséget” – áll a brit kormányfői hivatal közleményében. A biztonsági dokumentum a G7-ek és a NATO-tagok által tavaly kötött megállapodások folytatása – jegyezték meg. A nyilatkozat nem tett említést a brit katonák Ukrajnában történő telepítésre vonatkozó tervekről.

Mit szólna a nyugati közvélemény, ha a brit küldöttséget Kijev központjában kazettás bombákkal lőnék, mint ahogyan az a mi Belgorod városunk civiljeivel történt? – kérdezte Medvegyev.

Még egy dolog: remélem, hogy örök ellenségeink, a szemtelen britek felismerik, hogy hivatalos katonai kontingensük Ukrajnába telepítése hadüzenetet jelentene hazánknak – írta Medvegyev a Telegramon.

„A megállapodás hivatalossá teszi a támogatást, amelyet az Egyesült Királyság eddig is és a jövőben is nyújt Ukrajna biztonsága érdekében, beleértve a hírszerzési információk megosztását, a kiberbiztonságot, az egészségügyi és katonai kiképzést, valamint a védelmi ipari együttműködést” – közölte a Downing Street.

A brit kormány 2,5 milliárd font (3,2 milliárd dollár) katonai támogatást ígért Ukrajnának a következő két évre, többek között több ezer katonai drónt, amelyek London szerint a legnagyobbak lesznek a maguk nemében, amelyeket Kijev valaha is kapott. A legtöbb UAV-t (pilóta nélküli repülőgép) Nagy-Britanniában fogják gyártani – tette hozzá a közlemény.

Az Egyesült Királyság kulcsfontosságú támogatója volt Kijev Oroszország elleni háborús erőfeszítéseinek. Boris Johnson volt miniszterelnök állítólag jelentős szerepet játszott a 2022-es ellenségeskedések első hónapjaiban a Kijev és Moszkva által kialkudott készülő tűzszünet kisiklatásában, bár tagadta, hogy utasította volna az ukrán kormányt a harcok folytatására.

Moszkva több alkalommal is azzal vádolta az Egyesült Királyságot, hogy segít Ukrajnának az Oroszország elleni támadások megszervezésében, különösen a Fekete-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy brit katonai tanácsadó személyzet már régóta jelen van Ukrajnában.

Elolvasom a cikket