Hajdina
A hajdinát előző este beáztathatjuk, ez esetben reggel szűrjük le, mossuk át, és új vízben feltéve forraljuk fel. A hajdinakása eredeti receptje szerint nincs szükség az előző esti beáztatásra, viszont ez esetben a hajdina–víz aránya 1:2 kell hogy legyen, és felforralás után a tűzről levéve körülbelül 15 percig letakarva kell hagyni, hogy megdagadjon. Ízlés szerint fűszerezzük. Például nagyon finom kevés fokhagymával és paradicsomlével megfőzve. Első osztályú köret!
Zabpehely
A zabpehely még finomabb és puhább lesz, ha előző este készítjük el, és csak másnap reggel fogyasztjuk. Nyolc evőkanálnyi zabpehelyhez egy liter tej szükséges, amelyet felforralunk, beletesszük a zabpelyhet, és a tűzről levéve alaposan lefedjük. Másnap reggel csak felmelegítjük, és már fogyaszthatjuk is a finom zabkását.
De természetesen frissen készítve is nagyon jó. Lehet belekavarni kevés fahéjat, kókuszt vagy diódarabkákat. Órákig nem lesz éhes utána!
Kukoricakása
A kukoricakását hosszabb ideig kell főzni, egészen pontosan harminc percig. Egy pohárnyi kukoricadarához 2,5 pohár víz kell. A kukoricadarát feltétlenül a forrásban lévő vízbe öntsük. Sokan készítik a kukoricakását a sütőben: az átmosott kukoricadarához öntjük a felforralt vizet, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, hozzáadhatunk mazsolát is, majd lefedve betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Negyven percen át hagyjuk a sütőben, ezután kivesszük, összekeverjük, majd újabb tíz percre visszatesszük.