A NASA bemutatta a világ első „csendes” szuperszonikus repülőgépét

A NASA legújabb kísérleti repülőgépét, az X-59-est úgy fejlesztették, hogy az eddigieknél jóval kisebb hangrobbanással is képes legyen a hanghatár átlepésére. Akkor következik be a hangrobbanás, amikor a repülőgépek szuperszonikus sebességre (több mint 1060 km/óra) kapcsolnak. Ezzel szemben a Quesst sokkal alacsonyabb hanghatással jár repülés közben, ezért szakértők a hangját leginkább egy kocsiajtó becsapódásához hasonlítják.

Szakértők szerint a NASA új fejlesztése forradalmasíthatja a szuperszonikus repülést.

Objektum doboz

Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő X-59-es több évtizedes kutatás eredménye, amelynek során radikálisan új gyártási folyamatokat alkalmaztak, többek között kiterjesztett valóság technológiát, robotfúrást és 3D-s modellezési technikákat.

Az X-59 egyik fontos újítása, hogy nincsenek rajta előre néző ablakok. Ehelyett az úgynevezett XVS (eXternal Vision System) technológiával szerelték fel, amely egy kinti kamera és a pilótafülkébe szerelt képernyő segítségével valós képet alkot a pilóták számára.

Jim Free, a NASA munkatársa a kaliforniai bemutatón elmondta: „Az X-59-es még a többi kísérleti repülőgép között is különleges. Minden repülőgépnek, amely megkapja az X megjelölést, különleges célja van: az, hogy új technológiákat vagy aerodinamikai koncepciókat próbáljunk ki velük.”

Free hozzátette, amint az X-59-es készen áll a bevetésre, az Egyesült Államok előre kijelölt lakott területei felett fog repülni, hogy adatokat gyűjtsön arról, az ott élők hogyan reagálnak az általa keltett, a szokásosnál enyhébb hanghatásokra.

A szuperszonikus repülés előnyei között szerepel a gyors orvosi ellátás, a rövidebb szállítási idő, és természetesen a gyorsabb utazás lehetősége is.

A NASA és Lockheed Martin közös projektje azonban nem az egyetlen fejlesztés, melynek célja a hangrobbanás nélküli kereskedelmi repülés. A sugárhajtású repülőgépekre specializálódott Boom Technology által fejlesztett Boom Supersonic XB-1 típusú repülőgépe is hasonló babérokra pályázik 2027-ig, amikor a gép első repülését tervezik.

Elolvasom a cikket