Az USA újabb csapásokat mért Jemenre

2024. január 13. szombat. 9:42

Az újabb csapásokra helyi idő szerint hajnali 3:45-kor került sor, és “az előző éjjel végrehajtott amerikai és brit csapásokat követő akció” volt.

Az Al-Masirah jemeni tévéállomás közölte, hogy a csapások az ország fővárosát, Szanaát célozták.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban “védekező” légicsapásokat hajtott végre és cirkálórakétákat lőtt ki Jemenre azzal a céllal, hogy megbüntesse a Hutikat – egy síita iszlamista csoportot, amely az ország egy részét, köztük Szanaát és a kulcsfontosságú kikötővárost, Hodeidát ellenőrzi – amiért megzavarták a Vörös-tengeri vízi útvonal hajózását.

A hutik szolidaritást vállaltak a palesztinokkal, és megfogadták, hogy addig nem hagynak fel a kereskedelmi hajók elleni támadásokkal, amíg Izrael be nem fejezi a Hamász ellen október 7-én kirobbant háborút. A Fehér Ház szerint azóta több mint 50 országot érintett a Hutik 27 hajó elleni támadása.

A Hutik katonai vezetője, Mahdi al-Mashat pénteken megismételte, hogy a csoport folytatja az Izraelhez kötődő hajók elleni támadásokat, “amíg a palesztinok elleni izraeli agresszió véget nem ér”. Washington szerint a Hutik legalább egy ballisztikus rakétát lőttek ki a Vörös-tengerre az első amerikai-brit csapások óta.

Csütörtökön kiadott nyilatkozatában Biden fogadkozott, hogy szükség esetén engedélyezi “a további intézkedéseket népünk és a nemzetközi kereskedelem szabad áramlásának védelmére”.

Elolvasom a cikket