Lengyelországba megérkezett a zsarnokság

2024. január 13. szombat. 9:48

Jogtudósok, a nemzetközi jogrendben jártas professzorok igyekeznek definiálni azt, ami most Lengyelországban történik. Az eseményeket az elvont elméletek hívei alkotmányos válságnak hívják. Azok azonban, akik szeretnék konkrétabban és a napi politikától nem elvonatkoztatva megnevezni a történéseket, nem riadnak vissza a diktatúra vagy éppen a zsarnokság kifejezés használatától sem. Akiknek mindez kevés, vagyis úgy látják, hogy nevén kell nevezni a dolgokat, azok szívéhez a bosszú vagy a leszámolás szó áll a legközelebb.

A minap a hatalomra került globalista, balliberális kormány parancsot adott a rendőrségnek, hogy tartóztassa le a most már ellenzékbe szorult, előzőleg nyolc évig kormányzó konzervatív, nemzeti irányultságú párt két parlamenti képviselőjét. Nem mellesleg a két politikus előzőleg a belügyminiszteri, illetve annak helyettesi posztját töltötte be. Az igazsághoz tartozik, hogy a parlamenti képviselőket hatásköri túllépés miatt már előzőleg börtönbüntetésre ítélték, de a köztársasági elnök kegyelmet adott nekik.

A két parlamenti képviselőt a rendőrség éppen az elnöki palotában tartóztatta le, mert Donald Tusk miniszterelnök úgy gondolta, hogy figyelmen kívül hagyja az ország legmagasabb közjogi méltóságának döntését.

De mit csodálkozunk? Várható volt, hogy a Brüsszel által kézi vezérelt globalista kormány bosszúért liheg, és az első alkalmat megragadja, hogy példát statuáljon. Mint látjuk, a magyar ellenzék sem jobb a Deákné vásznánál, alig találunk olyan parlamenti és nyilvános megszólalást, amelyben ne fenyegetnék börtönnel a Fidesz politikusait.

Hogy ez így nem törvényes? Na és. Mert mit mondott Donald Tusk: Törvényes az, amit törvényesnek értünk. Ez aztán a jogállami eljárás. Aki kétségbe vonná, hogy ez nem az, azt erről a helyről figyelmeztetem, hogy az Európai Bizottság annak tartja, mert az alig néhány hete hatalmon lévő kormánnyal máris megkezdődtek a tárgyalások a Lengyelország esetében is előzőleg – többek között a mondvacsinált jogállamisági kifogások miatt – visszatartott pénzek kifizetéséről. Vera Jourová uniós biztos, a jogállamiság felkent „szakértője” ripsz-ropsz Varsóban termett, hogy az új igazságügyi miniszterrel megtárgyalja a gyors folyósítás körülményeit.

Tehát, egy országban akkor van rendben a jogállamiság, ha azt az Európai Bizottság úgy érti. Mer valaki szólni egy rossz szót is? Igen? Készüljön a börtönre!

Csűrhetjük-csavarhatjuk a dolgokat, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy 1989 óta most fordul elő első ízben, hogy Lengyelországban politikai foglyok vannak. Rafael Wos politikai kommentátor szerint a rendszerváltozás óta egyetlen kormány sem billent olyan veszélyesen közel a tényleges zsarnoksághoz, mint a jelenlegi rezsim.

A mostani helyzetben érdemes egy-két olyan rágalmat felemlegetni, amit az előzőleg nyolc évig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának a fejéhez vágtak. Azt mondták, hogy a PiS soha nem adja át a hatalmat, ha egyszer megszerzi. Átadta. Nem tartja tiszteletben a választási eredményeket. Tiszteletben tartotta. Bebörtönzi az ellenfeleit. Egyetlen politikai ellenfelét sem börtönözte be.

Ahogy látjuk, ez pont fordítva történik.

A szerző főmunkatárs

Elolvasom a cikket