Mindenki használja, de veszélyes is lehet

Magyar Tibor
2024. január 14. vasárnap. 4:36

Az orrfolyás erősen befolyásolja a mindennapok minőségét, a folyamatos orrdugulás sok bosszúságot tud okozni. Sokan orrcseppel vagy orrspray-jel enyhítik a tüneteket, mivel ezek gyakorlatilag azonnal megszüntetik a kellemetlen orrdugulást.

Az orrdugulást az orr nyálkahártyájának gyulladása és a fokozódó nyálkatermelés okozza. A nyálkahártya-lohasztó orrcseppek és orrspray-k az orr kitágult ereit zsugorítják. Ez csökkenti a gyulladást, és könnyíti a légzést.

A nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatóanyagú orrcseppek és orrspray-k túlzásba vitt használata hosszú távon a nyálkahártya még erősebb gyulladását és az orrdugulás fokozódását vonja maga után.

Az érösszehúzó hatóanyagokkal szemben kialakul egyfajta tolerancia, ami azt eredményezi, hogy ugyanannak a hatásnak a kialakításához egyre nagyobb dózisra és egyre gyakoribb használatra van szükség. Az érösszehúzó hatóanyagok összehúzzák az ereket az orrjáratban – amint azonban elmúlik a hatóanyag hatása, ismét felduzzad a nyálkahártya, és újra megjelenik az orrdugulás.

Tartós vagy nem a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő alkalmazás esetén a beteg emiatt egyre többször, egyre nagyobb adagokat használ az orrcseppből vagy orrspray-ből, hogy mérsékelje az orrdugulást. Súlyos esetben az orrnyálkahártya olyan mértékben is sérülhet, amit már csak műtéti úton lehet kezelni.

Az érösszehúzó hatóanyagok túlzott használata áll fenn, ha egy hétnél tovább használja az orrspray-t vagy orrcseppet, vagy az előírtnál vagy az orvos utasításánál többször alkalmazza azt.

A túlzott használat jele továbbá, hogy amikor megpróbál kihagyni egy dózist, erősen visszatér az orrdugulás. A nyálkahártya-lohasztó szerek elvonási tünete ugyanis az erősen visszatérő orrdugulás, függetlenül a kiváltó inger jelenlététől.

Az orrspray-függőség ördögi köre azonban könnyen kezelhető, akár olyan esetben is, amikor a beteg évekig helytelenül, folyamatosan orrspray-t használt. A gyógyulás általában kevesebb mint egy hétig tart, az elvonási tünetek pedig könnyen kezelhetők.

Az orrspray-függőség azért jelent nagy problémát, mert a köztudatban nincs benne, hogy ez is egyfajta függőség, amely kezelést igényel. Sokan azt gondolják, folyamatosan allergiásak, azért van szükség az orrspray folyamatos használatára, és fel sem merül annak a gondolata, hogy a folyamatos orrdugulás tulajdonképpen elvonási tünet.

Az orrnyálkahártya-lohasztó szerek túlzott használatának megállításához a szteroidos orrspray-re való áttérés a legjobb mód. Ezt követően nagyjából hat hónapos szünet esetén lehet újra használni a nyálkahártya-lohasztó szereket, ennyi időbe telik, mire a tolerancia megszűnik.

Ezt követően az orvos utasítása alapján és a betegtájékoztatóban foglaltak szerinti gyakorisággal való alkalmazás biztonságos, a függőség újbóli kialakulása ritka.

A nyálkahártya-lohasztó hatóanyagokat tartalmazó orrcseppeket és orrspray-ket mindig az orvos utasításának vagy a betegtájékoztatóban foglalt maximális gyakoriságoknak megfelelően alkalmazza!

Ha nem biztos abban, hogy a vásárolt orrcsepp vagy orrspray esetén mi a maximálisan alkalmazható dózis, a rászokás elkerülése érdekében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A nyálkahártya-lohasztó szerek rövid távú alkalmazásra alkalmasak. Krónikus allergia vagy egyéb hosszú távú kezelés szükségessége esetén más hatóanyagcsoportot célszerű keresni. Egyéb orrspray-k és orrcseppek esetén általában maximum napi 4–5 alkalommal történő használat ajánlott néhány napon keresztül az orrnyálkahártya védelme érdekében.

Elolvasom a cikket