Már kis mennyiségű alkohol fogyasztása is jelentősen növelheti a rák kialakulásának kockázatát – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya. Az egyetlen megoldás az alkohol mellőzése lehet.
A WHO becslése szerint 2020-ban az alkoholfogyasztás 740 000 rákos megbetegedéshez vezetett világszerte. A kutatók szerint ez elég bizonyíték arra, hogy az alkohol növeli a daganatok kialakulásának esélyét. A fő cél a megelőzés, így a szakértők azt is megnézték, az alkoholbevitel csökkentésével, vagy megszüntetésével elkerülhetjük-e a súlyos betegséget.
A tudósok négy hónap alatt 90, korábban publikált tanulmányt fésültek át.
AZ ADATOK ARRA UTALTAK, HOGY AZ ALKOHOLMENNYISÉG CSÖKKENTÉSÉVEL KISEBB ESÉLLYEL ALAKUL KI NYELŐCSŐRÁK ÉS SZÁJÜREGI DAGANAT.
A gége-, a vastagbél- és az emlőrák kockázatának csökkenésére is találtak bizonyítékokat a szakemberek.
Miért okoz rákot az alkoholfogyasztás?
A WHO tanulmánya szerint az acetaldehid az a vegyület, amely a leginkább növeli a rák kockázatát.
AZ ETANAL NÉVEN IS ISMERT ACETALDEHID AKKOR KELETKEZIK, AMIKOR AZ ALKOHOL A MÁJBAN LEBOMLIK.
Ez a folyamat okozza a másnaposságot is. A bevitt alkoholmennyiség csökkentésével kevesebb ilyen káros toxinnak tesszük ki a szervezetünket, így a rák kockázata is csökken.
Már korábban is voltak jelek arra, hogy kis mennyiségű alkohol fogyasztása esetén is nő a rák kockázata, a kutatók azonban most konkrét bizonyítékokkal is alátámasztották az elméletet.
A teljes szakcikk a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban olvasható