Habeck hazudott a gazdáknak

A jelenlegi mezőgazdasági tiltakozások során Robert Habeck német miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter többször is kijelentette, hogy a gazdák számára a takarékosságnak nincs alternatívája.

Kiderült azonban, hogy a szövetségi gazdasági és klímavédelmi minisztérium eközben világszerte megdöbbentő összegeket költ egzotikus projektekre. Ezt bizonyítják a Bundestag-frakció vizsgálatának eredményei – jegyzi meg a kiadvány.

A német kormány szerint Habeck hivatala pazarul finanszírozza az energiahatékonysági projekteket Ukrajnában és „az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építkezésekre való átállást Ázsiában”. Ez utóbbi több mint 17,9 millió euróba kerül rezsiköltségként, míg az ukrajnai Lviv energiahatékony körzet projektje összesen alig 5 millió euróba kerül.

Ukrajnán kívül más régiók is részesülnek Habeck minisztériumának abszurd támogatásaiból. A lap szerint összesen 279 096,7 millió euró értékben finanszíroz külföldi projekteket, köztük a mongol főváros, Ulánbátor lakóépületeinek felújítását (mintegy 6,2 millió euró) és a kolumbiai „Zöld hűtőszekrényeket a háztartásoknak” (több mint 4,6 millió euró értékben). A kiadvány szerint a szövetségi kormány már ezen is több mint a felét megspórolhatná annak, amit „a jelenleg meredeken megemelt „jegyadóval” akar kicsikarni a polgároktól”.

További 30 millió euró jut Vietnamba, Thaiföldre, Indonéziába és a Fülöp-szigetekre Habeck tárcáján keresztül, hogy ott „tiszta, megfizethető és biztonságos energiát” biztosítsanak.

A recesszió sújtotta Németország emellett Grúziában és Kazahsztánban „az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdasági fejlődést” támogatja.

Jelenleg a németországi gazdatüntetések a tetőfokára hágnak. Günter Felsner, a bajor gazdaszövetség elnöke elmondta, hogy a sztrájkolók érdekeit képviselő regionális szervezetek a jövő héten párbeszédet akarnak kezdeni a szövetségi kormány képviselőivel. Ha a hatóságok nem hajlandók engedményekre, akkor az országos tiltakozások folytatódnak – mondta a szövetség vezetője.

Elolvasom a cikket