A flavonoidok több élelmiszerben megtalálhatók, a bogyós gyümölcsök azonban különösen sokat tartalmaznak belőlük, így fontos szerepet töltenek be étrendünkben. E vegyületek viszonylag gyorsan felszívódnak és feldolgozásra kerülnek, a keletkező anyagcseretermékek (metabolitok) pedig a szív- és érrendszer állapotától kezdve a kognitív képességekig több életfunkciónkat javítják.
Egy új kísérletben a Kaliforniai Egyetem (UCD) kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy a banán képes elnyomni a jótékony hatásokat azáltal, hogy drasztikusan csökkenti a testben keletkező hasznos metabolitok mennyiségét, amennyiben bogyós gyümölcsökkel turmixoljuk össze.
Ez lehet az oka annak, hogy a banán csökkenti az antioxidánsok mennyiségét
Egy kontrollált vak kísérletben az egyetem kutatói egy nyolc főből álló csoportnak flavonoidokban gazdag, bogyós gyümölcsökből készült turmixot, vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak. A vizsgálat során egyértelműen emelkedett az antioxidánssal kapcsolatos metabolitok szintje a vérben.
Amikor azonban banánt adtak a bogyós gyümölcsturmixhoz, a vérben lévő jótékony anyagcseretermékek mennyisége 84 százalékkal csökkent.
„Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a turmixban lévő és a testben felszívódó flavonoidok mennyiségét” – mondja Javier Ottaviani, az UCD dietetikusa.
A flavonoidok egészségvédő hatását valószínűleg a polifenol-oxidáz nevű vegyület semlegesíti. Ez az enzim okozza a banán barnulását is.
A kutatás csak kis létszámú, kizárólag férfiakból álló csoportokat vizsgált, így a kutatómunkát több résztvevő bevonásával folytatják. Az eredmények segíthetnek az opcionális étrend kidolgozásában is.