A tajvani választás eredménye hozhatja el a harmadik világháborút?

Józó Andrea
2024. január 15. hétfő. 19:16

– Rengeteg háború tört ki az elmúlt pár évben. Most volt Tajvanon a választás. Ezzel most újabb konfliktus köszönthet be a világunkba?

– Amióta az ukrán konfliktus berobbant az életünkbe, folyamatos az aggodalom attól, hogy egy világméretű háborúvá terebélyesedik vagy másképp eszkalálódik. Ugyanez a helyzet az arab–izraeli háborúk legújabb felvonásával és a tajvani konfliktussal. Talán jobb lett volna erre a kérdésre megnyugtató választ még a múlt vasárnapi tajvani választások előtt adni, azonban némi utólagos bölcsességgel túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy rövid távon nem fenyeget egy jelentős konfliktus kirobbanása a Dél-kínai tengeren. Ehhez azért szükség volt Joe Biden szavaira is, aki még az eredmény ismerete nélkül is úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét.

– Miért nyilatkozott úgy, ahogy?

– Egyértelmű kijelentése után a megválasztott államfőnek sem nagyon volt más választása, mint visszafogottan nyilatkozni. Ez a helyzet tökéletesen mutatja a nagyhatalmak és kisebb szövetségeseik viszonyát. William Laj lehetett volna ugyan harciasabb, azonban fő szövetségesének egyértelmű álláspontja után logikusan nem maradt más választása, mint alkalmazkodni, függetlenül attól, hogy eredetileg mit akart mondani. Ez a nem teljes alá-fölé rendeltségi viszony igaz Ukrajnára, a Hamászra és a húszikra is. A nagyhatalom egyértelműen jobb pozícióban van, azonban szövetségese is bele tud szólni az események alakulásába.

– Érdekében állhat valakinek, hogy eszkalálódjon a szituáció?

– Jelenleg egyik jelentős szereplőnek, azaz sem az USA-nak, sem Kínának nem érdeke a helyzet élezése, ez azonban középtávon gyorsan megváltozhat, történjen bármi a két nagyhatalomban vagy Tajvanon. Jó lenne azt hinni, hogy egy ilyen robbanásveszélyes környezetben a vezetők minden körülmények között felelősen döntenek, azonban a történelem számos példával igazolja, hogy elnökök, királyok, pártfőtitkárok a józan észt félretéve cselekedtek, pillanatnyi krízisek megoldásával tartós problémákat generálva. Bármely konfliktus rendkívül hadianyagigényes, ezért hónapokig eltarthat, mire bármelyik fél teljes mértékben felkészül rá, ennek jelei pedig láthatók lesznek, és az ellenérdekelt fél bizonyosan nem fog habozni a sajtóban beszámolni róluk.

– Milyen hatással lenne, ha egyszercsak kirobbanna egy konfliktus?

– Egy, a régióban kirobbanó háború brutális csapást jelentene a már amúgy is több sebből vérző globalizációra, a globális kereskedelemre, s túlzás nélkül kijelenthető, hogy még atomfegyverek nélkül is drasztikusan átalakítaná a világot, amit ismerünk, ezért reméljük soha nem kerül rá sor.

Elolvasom a cikket