Iránban további börtönbüntetésre ítélték Nargesz Mohammadi béke Nobel-díjas aktivistát

MH/MTI
2024. január 15. hétfő. 20:52

Az ítélet további része értelmében szabadlábra kerülése után Mohammadi két évig nem hagyhatja el Iránt, két éven át nem lakhat Teheránban sem, valamint ugyanennyi ideig okostelefont sem birtokolhat – közölte a család, emlékeztetve arra, hogy egyelőre nem tudni, hogy az asszony egyáltalán mikor hagyhatja el a börtönt.

2021 után már öt alkalommal róttak ki rá büntetést, háromszor a börtönben folytatott tevékenysége miatt. Összesen 12 év és három hónap börtönbüntetésre, valamint 154 korbácsütésre ítélték.

Az ügyében december 19-én tartott tárgyaláson Mohammadi nem volt hajlandó megjelenni azzal az indokkal, hogy a forradalmi bíróság szerinte nem törvényes.

Mohammadi tavaly kapta meg a béke Nobel-díjat, a Nobel-bizottság indoklása szerint „az iráni nők elnyomása elleni harcáért, valamint az emberi jogok és a mindenki szabadságának előmozdításáért folytatott küzdelméért”.

Az aktivistának jelentős szerepe volt az Iránon végigsöprő tüntetéshullámban, amely 2022 őszén robbant ki, miután hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták.

Bebörtönzése előtt Mohammadi az ugyancsak béke Nobel-díjas iráni Sirín Ebadi által alapított teheráni Emberi Jogok Védelmezői Központjának volt az igazgatóhelyettese.

Elolvasom a cikket