Tele vannak vegyszerrel és sóval a pizzatészták

Ha otthon, a saját ízlésük szerint sütnénk pizzát, de nem akarunk bajlódni a tészta elkészítésével, jó megoldásnak tűnhet beszerezni a boltokban kapható félkész pizzatésztát, amelyre aztán olyan feltétet pakolhatunk, amilyet csak szeretnénk. Egy friss termékteszt szerint azonban ez nem feltétlenül olyan jó ötlet.

A legtöbb tészta megbukott a teszten

19-féle félkész pizzatésztát – köztük négy bioterméket – teszteltek a német szakértők, az eredmény azonban még őket is meglepte. A legtöbb tészta ugyanis megbukott a teszten – adta hírül a Rizikometer Facebook-posztja.

A független laboratórium elemzése alapján csupán négy terméket soroltak az „ajánlható” kategóriába, ám ezen belül is csak egy kapott „kiváló” értékelést. A kifogásolt tésztákkal kapcsolatban ugyanakkor több komoly problémát is feltártak a szakértők.

Vegyszerek, só, veszélyes kórokozók.

Az ÖkoTest cikke szerint fény derült egyebek mellett arra, hogy a félkész pizzatészták jellemzően túl sok sót tartalmaznak. Némelyikben termékben pedig növényvédőszer-maradványok jelenlétét is kimutatták, például a rovarok ellen használt idegmérget, a deltametrint.

A laboratóriumban ezenkívül veszélyes kórokozókat is azonosítottak néhány pizzatésztában. Az egyik termékben például gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó Enterobacteriaceae baktériumot mutattak ki nagy koncentrációban, de Bacillus cereust és STEC-et is találtak egyes tésztákban.

Elolvasom a cikket