A vegetáriánusok jobban alszanak?

Az insomnia (álmatlanság, elégtelen alvás) többé-kevésbé tartós alvási probléma, amely során az adott személy úgy érzi, hogy az alvása zavart, illetve nem pihentető. Leggyakrabban az alábbi alváspanaszok fordulnak elő: nehezen alszik el, az éjszaka során gyakran felébred (felületes alvás), és nehezen tud újra elaludni, kora reggel spontán felébred, az alvást követő nap fáradt.

Az alvással kapcsolatos problémák megelőzése és kezelése nem csak a mindennapi működésünk szempontjából fontos. A krónikus álmatlanság számos negatív egészségügyi következménnyel járnak, többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a depresszió, a szívroham és a stroke fokozott kockázatával.

Egy friss tajvani kutatás azt vizsgálta, hogy az étrendünknek milyen hatása van az alvási szokásainkra. Ehhez 5821 olyan résztvevőt toboroztak, akik nem szenvedtek álmatlanságban, majd kiértékelték az étrendjüket és az álmatlanság esetleges előfordulását.

Az eredmények azt mutatták, hogy 464 résztvevőnél alakult ki álmatlanság, és közülük a vegetáriánusoknál alacsonyabb volt ennek a kockázata, mint a húsevőknél. Az egészségesebb növényi étrendet követő férfiaknál pedig kisebb volt az álmatlanság előfordulása. Ez az összefüggés a nőknél nem volt megfigyelhető.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények arra utalnak, hogy a vegetáriánus étrend pozitívan befolyásolhatja az alvást. Számos növényi alapú élelmiszer ugyanis gazdag az olyan, alvást támogató vegyületekben, mint például a melatonin.

Már korábban is születtek kutatások arról, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, valamint egyéb, triptofán- és melatoninforrásokban gazdag étrend és az egészséges alvás között összefüggés lehet. A hatás viszont nem feltétlenül közvetlen. Egy tanulmány szerint például a vegetáriánus étrend jó hatással van a közérzetre, ami által jobb minőségű lesz az ember alvása is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az étrendet és az álmatlanságot összekötő adatok többnyire megfigyelésen alapszanak, és ez a korreláció nem jelent ok-okozati összefüggést.

Nem elég csak az étkezésre odafigyelni

Tehát bár önmagában az étrend megváltoztatása nem feltétlenül oldja meg az álmatlanságot, néhány dolognak érdemes lehet adni egy esélyt.

Karman Meyer dietetikus szerint sokszor már apróságok segíthetnek abban, hogy az ember jobban aludjon:

  • több leveles zöldség, diófélék és magvak fogyasztása;
  • melatoninban gazdag ételek (például dió) választása a melatonin tartalmú étrendkiegészítők helyett;
  • a koffein, az alkohol és a finomított szénhidrátok visszaszorítása, amelyek megzavarhatják a minőségi alvást.

Az álmatlanság enyhítésében ugyanakkor nem elég csak erre támaszkodni: az Amerikai Alvástudományi Akadémia elsődleges kezelési módszerként a kognitív viselkedésterápiát javasolja. Meyer szerint a terápia, a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás nagy hatással lehet nemcsak az egészségünkre, hanem az alvásunk minőségére és mennyiségére is.

Elolvasom a cikket