Csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát, védi az immunrendszert és a szívroham is elkerülhető vele

Magyar Tibor
2024. január 16. kedd. 11:54

Reggel, napközben vagy éppen este. Mindenki más napszakban iszik teát. Napszaktól függően mindenki élvezheti a fekete tea előnyeit, ami antioxidánsokban gazdag. Téli napokon rendszeresen isszuk ezt a meleg italt, ami csökkenti a stresszhormon szintjét és segít relaxálni is.

Tanulmányok bizonyítják, hogy napi három csésze fekete vagy zöld tea 21 százalékkal csökkenti a stroke esélyét. Koffeintartalmának köszönhetően energiát ad és a fejfájásban is segítség lehet.

Egy kínai kutatás szerint a fekete tea rendszeres fogyasztása 50 százalékkal csökkentette az idősek kognitív hanyatlásának kockázatát, míg akik genetikailag veszélyeztettek az Alzheimer-kór kialakulására azoknál a kognitív hanyatlás kockázata akár 86 százalékkal is csökkenhet

A rendszeres fekete tea fogyasztás segít a fogak egészségének megtartásában és a rossz leheletet is megszünteti, ráadásul segít megelőzni a szájüregi fertőzéseket is.

Az immunrendszerünk is hálás lesz a rendszeres fekete tea fogyasztásért. A csersavak segítenek a vírusok ellen és egyes betegségektől is megvéd. Az alkilamin-antigén tartalmának köszönhetően felgyorsul az immunrendszer reakcióideje.

Kevesen tudják, de a gyomorra is jó hatással lehet a fekete tea. Csökkenti a panaszokat, segít az irritábilis bél szindrómában szenvedőknek és hasmenés ellen is hatásos lehet.

Flavonoid tartalmának köszönhetően csökkentik a gyulladásokat, a koleszterinszintet és a magas vérnyomásra is pozitívan hat.

Egy 2017-es 350 ezer férfi és nő bevonásával készült tanulmány szerint a fekete tea fogyasztása csökkentette az iszkémiás szívbetegség kockázatát és csökkentette a súlyos koszorúér betegségek, mint a szívroham előfordulását. Kutatások szerint napi 3 csésze fekete tea elfogyasztása fél éven át mérhetően csökkenti a vérnyomást.

Vizsgálatok alapján napi három csésze tea jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ha rendszeresen mézzel ízesítjük a fekete teát, akkor a vizsgálatok szerint megakadályozhatja a fekély megjelenését is.

Napi egy csésze fekete tea csökkentheti a vesekő kialakulását is.

A hajápolásban is segít, hiszen fel tudja gyorsítani a hajnövekedést és a hajhullást csökkenti.

Elolvasom a cikket