FT: Brüsszel ellenőrzi, hogy a tagállamok mennyi katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának

A Külügyi Szolgálat (EEAS) az Oroszországgal szembeni ellenségeskedések 2022 februárja óta Ukrajnának küldött fegyverek összeszámlálását végzi – közölte három uniós diplomata a brit lappal.

A tisztviselők szerint a felülvizsgálat a tagállamoktól érkező beadványokon alapul, amelyek közül néhányan vonakodnak teljes körű adatokat szolgáltatni.

A diplomáciai szolgálat állítólag arra törekszik, hogy megállapításait az uniós vezetők február 1-jei csúcstalálkozója előtt ismertesse, ahol a napirenden szerepel az unió többéves költségvetésének felülvizsgálata, beleértve az Ukrajnának szánt finanszírozást is.

A múlt héten Olaf Scholz német kancellár panaszkodott, hogy a legtöbb EU-tagállam által Ukrajnának ígért fegyverszállítások „mindenképpen túl kevesek”, és sürgette a többieket, hogy fokozzák a támogatást.

Ukrajna hiányt szenved a haditechnikai eszközökből és a finanszírozásból, miután a Nyugat által támogatott, Oroszország elleni tavalyi ellentámadása nem hozott eredményt, és súlyos veszteségeket eredményezett. A további segítségnyújtás ellenzői az Atlanti-óceán mindkét partján jelenleg több mint 110 milliárd dollárnyi javasolt támogatást blokkolnak.

Kijevi tisztviselők arra szólítják fel a finanszírozóit, hogy mihamarabb oldják fel a támogatások befagyasztását, arra hivatkozva, hogy egy orosz győzelem költségei sokkal nagyobbak lennének, mint amennyit Ukrajna kér.

„Ha a Nyugat nem képes megállítani Oroszországot Ukrajnában, akkor a világ más részein kit tud még megállítani?” – tette fel a kérdést Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC Newsnak adott hétfői interjúban. A diplomata ígérte, hogy az ukránok „lapátokkal fognak harcolni”, ha szükséges.

Moszkva szerint Ukrajna folyamatos nyugati felfegyverzése csak meghosszabbítja a harcokat, és nem tudja megváltoztatni a konfliktus kimenetelét.

„Álláspontunk változatlan: készek vagyunk tárgyalni, de csak akkor, ha figyelembe veszik a helyszínen uralkodó realitásokat, valamint a jól ismert álláspontunkat és érdekeinket” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy tavalyi interjúban a béketárgyalások elmaradását kommentálva.

Elolvasom a cikket