Idén először több energiát termel az EU megújuló forrásból, mint amennyit Oroszországból importál

MH/MTI
2024. január 16. kedd. 18:57

Ursula von der Leyen jelentős előrelépést lát az európai energiarendszer orosz gázimporttól való leválasztásában. 2021-ben, az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása előtt az unióban felhasznált minden ötödik energiaegység származott orosz importból, tavaly már csak minden huszadik – mondta.

Felidézte, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint a megújuló energiaforrások kapacitásának növekedése 2023-ban újabb rekordszintet ért el az Európai Unióban, miközben az energiafelhasználás hatékonysága is csaknem öt százalékkal nőtt. Az unió tavaly első ízben több villamosáramot állított elő szél- és napenergiából, mint földgázból – közölte.

Az ukrajnai háború okozta válság ugyan lefékezte az európai gazdaság lendületét, de a gazdasági összeomlástól való félelmek alaptalannak bizonyultak – mondta von der Leyen, hangsúlyozva, hogy az energiaárak az utóbbi időszakban csökkentek, és alacsonyak maradtak a legutóbbi, január eleji hideghullám idején is, a gáztározók töltöttségi szintje pedig megfelelő.

„Európa valódi előrelépéseket tett energiarendszere válságállóságának javítása terén” – mondta von der Leyen.

Elolvasom a cikket