Tényleg rossz ötlet éhgyomorra kávézni?

Az italnak számos hatása lehet a gyomor-bélrendszerre és a szervezet egészére, de ezek nem általánosak mindenkinél. Dr. Harmony Allison gasztroenterológus szerint a benne lévő koffein egyeseknél emésztési zavarokhoz vagy savas refluxhoz vezethet a kávé. A koffein miatt ugyanis több gyomorsav termelődhet, és lazább lehet a nyelőcső alsó izomzata is. Ezért a sok gyomorsav könnyebben visszajuthat a nyelőcsőbe, ami pedig általában gyomorégéssel jár. Ugyanakkor azoknál, akik erre hajlamosak, ez attól függetlenül is előfordulhat, hogy ettek-e a kávézás előtt.

Az éhgyomorra történő ivás a kávéban lévő sav miatt is problémás lehet, különösen azok számára, akik nyelőcsőgyulladásban szenvednek. Ez viszont nem okoz gondot olyankor, ha ettek előtte valamit.

A kávénak más hatásai is vannak a szervezetre, mint például a fokozott vizelési inger vagy a bélműködés serkentése. „Egyesek a sok koffein vagy kávé után azt tapasztalhatják, hogy lazább a székletük, és ez kellemetlen is lehet” – mondta Dr. Allison.

A gasztroenterológiai hatásokon kívül egyesekből idegességet, reszketést válthat ki a koffein.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy a kávézás veszélyes lenni. A fentiek viszont általában csak kellemetlenségekkel járnak, és nem is minden esetben fordulnak elő.

„Az emberek 99 százalékánál nem okoz gondot, ha éhgyomorra iszik kávét” – mondta Dr. Bonnie Jortberg táplálkozástudományi szakember a Health.comnak.

Elolvasom a cikket