Az olasz kulturális miniszter „nemzeti identitást képviselő” kultúrát akar

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 19:19

Az ismert újságíróból lett miniszter a RAI3 rádiócsatornának szerdán adott interjúban kijelentette: a baloldal és a jobboldal uralta kulturális irányzatok helyett „olasz kulturális hegemóniát” kíván teremteni. Úgy vélte, a „nemzeti identitást képviselő” kultúra az egyetlen, amely képes összefogni az olaszokat politikai meggyőződésüktől függetlenül.

A miniszter nevéhez fűződik az audiovizuális médiatermékekre vonatkozó, nemrég bejelentett új szabályozás, amely fellép az olasz nemzeti kultúra jelképeinek „leértékelése, eltávolítása, pusztítása” ellen. A rendelet megtiltja, hogy műsorokban, filmekben vagy más programokban megszentségtelenítsenek olyan keresztény jelképeket, mint a feszület vagy a betlehem. Sangiuliano szerint ezzel a baloldal szorgalmazta eltörléskultúrával szemben kívánnak fellépni.

A Meloni-kormány tárcavezetője elmondta, hogy az Európai Uniótól kapott gazdasági helyreállítási csomag forrásaiból jut 250 történelmi település helyreállítására, múzeumok energetikai korszerűsítésére és akadálymentesítésére is.

Példaként említette, hogy a nápolyi Capodimonte-múzeum tetőcserepeit napelemekkel helyettesítik. A szintén nápolyi Real Albergo dei Poverit, amely Európa egyik legnagyobb 18. századi épülete, modern múzeumegyüttessé alakítják át, a tervek szerint 2026-os átadással.

A tárca nem tervezi a múzeumok ingyenessé tételét, mivel azzal háromszáz millió euróval károsítaná a költségvetést – közölte a miniszter. Megjegyezte, hogy 18 éves korig ingyenes a belépés, 25 éves korig pedig kedvezményes. A római Pantheon fizetőssé tételéről elmondta, hogy a fejenkénti 5 eurós belépőjegy havonta 1,2 millió euró bevételt jelent, amelyet az ókori műemlék fenntartására fordítanak.

A miniszter bejelentette, hogy a kormány előterjesztésére a jobboldali többségű parlament kész megszavazni a környezetvédő csoportok által elkövetett rongáló akciók büntetésének szigorítását.

„Nem bekeményítésről, hanem józan észről van szó, aki rongál, az fizesse ki a kárt” – hangoztatta, emlékeztetve arra, hogy a római szenátus tavaly januárban vörösre festett falainak megtisztítása több mint ötvenezer euróba került az adófizetőknek. Decemberben 28 személyt vettek őrizetbe, akik fluorzöldre festették a velencei Canal Grande vizét. Fejenként 1280 euró bírságra ítélték őket, vagyis összesen kevesebb mint 36 ezerre.

Elolvasom a cikket