ENSZ-szakértők: Izrael fegyverként használja a kiéheztetést a palesztinokkal szemben

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 21:26

„Izrael megsemmisíti az övezetbe szánt élelmiszer-segélyszállítmányokat és fegyverként használja fel az élelmiszer-ellátmányt a palesztin néppel szemben” – olvasható a testület állásfoglalásában.

A csoport jelentése szerint az izraeli erők, a Hamász ellen vívott szárazföldi hadművelet során az övezet szántóföldjeinek több mint egyötödét, a halászflotta csaknem kétharmadát semmisítették meg, miközben blokkolják a mezőgazdasági területek és kikötők felé vezető utakat.

A szakértők a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását követelték az izraeli kormánytól.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerdán ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy éhínség fenyegeti a Gázai övezetben élő teljes lakosságot. A hivatal közlése szerint mintegy 378 ezren éheznek, és több százezren küzdenek súlyos élelmiszerválsággal a 2,2 millió lakosú háború sújtotta övezetben.

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, mintegy 1200 ember megöltek. Izrael válaszképpen légi és szárazföldi hadműveleteket indított a Hamász palesztin terrorszervezet teljes felszámolására.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli műveletekben már több mint 24 400-en vesztették életüket, miközben a lezárt parti területen kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik.

Elolvasom a cikket