Így hunyt el II. Erzsébet

II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án, 96 évesen hunyt el. A halálai körülményeiről rengeteg mindent elmondtak már, pl. kiderült, hogy mellette voltak szeretett corgijai, de az alábbi beszámolót csak most, majdnem másfél év elteltével publikálták.

Sir Edward Young volt a királynő személyzetének rangidős, első számú tagja, egyben az uralkodó titkára. Ő ott volt II. Erzsébet mellett, amikor a legendás brit államfő a skóciai Balmoral kastélyban elhunyt. Most a Daily Mail publikálta elsőként azt a rövid dokumentumot-beszámolót, amit Sir Edward Young közvetlenül II. Erzsébet elhunyta után írt arról, hogy hogyan halt meg a királynő. Szívszorító és valahol mégis szívmelengető szavak következnek:

Nagyon békésen. Alvás közben. Eltávozott. Végelgyengülés. Biztosan nem volt tudatában semminek. Nem voltak fájdalmai.

Ez a történelmi jelentőségű feljegyzés most már a királyi archívumban található, innen vette át bizonyos Robert Hardman. Az író a mostani király, III. Károly életéről írt könyvet, ebben kerülnek először publikálásra a fenti sorok. A könyv címe:

Két levél.

A publikálás előtt álló könyvből kiderül többek között az is, hogy II. Erzsébet készült már a halálra. Erre abból lehet következtetni, hogy utolsó kívánságai mellett két levelet hagyott hátra, amelyeket a címzetteknek a királynő halála után kellett kinyitniuk. Az egyik levél a legidősebb fiának, a trónörökösnek, Károlynak szólt, a másik pedig éppen Sir Edward Youngnak, akitől a fenti szavak származnak. A levelek természetesen szigorúan magánjellegűek, nem túl valószínű, hogy a közeljövőben nyilvánosságra kerül a tartalmuk, bár nem is kizárt, hogy a két címzett közül az egyik (vagy mindkettő) egyszer úgy dönt, hogy megosztja, mit üzent nekik II. Erzsébet a halálos ágyán.

A könyvből olyan további részletek derülnek még ki, hogy például III. Károly és Kamilla királyné egy órát töltött II. Erzsébettel az utolsó napon, nem sokkal azt megelőzően, hogy a királynő utoljára hunyta le a szemét. III. Károly üzent a fiainak, hogy haldoklik a királynő és siessenek Balmoralba, de ekkor még úgy tudták, hogy II. Erzsébetnek valószínűleg már csak napjai lehetnek hátra. Később kiderült, hogy nem napokról, hanem csak órákról volt szó.

Elolvasom a cikket