Rengeteg a covidos

A JN.1 covidvariánst augusztusban Luxemburgban mutatták ki, majd villámgyorsan elterjed az Egyesült Királyságban, más európai országokban és az Egyesült Államokban is. A koronavírusnak ez a mutációja eddig a legfertőzőbb, tünetei hasonlítanak a korábbi variánsokéhoz – írja a life.hu.

Ahogy a WHO előrejelezte, a karácsony és az év végi utazások során rengetegen megfertőződtek az új variánssal. A JN.1 covidvariáns néhány hét leforgása alatt – november elején csak a koronavírusos esetek 4 százalékát tette ki – a világ legdominánsabb törzsévé vált – írja a Mirror.

Bár eddig ez a legfertőzőbb mutáció, ez nem jelenti azt, hogy a korábbiaknál súlyosabb lefolyású lenne. Lawrence Young professzor, a Warwick Egyetem virológusa arról beszélt, ahogy a korábbi törzsek, ez is a krónikus és súlyos betegségben szenvedőkre jelent igazán nagy veszélyt.

A Junónak nevezett variánsnak nyolc jellemző tünete van. Ezek a torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, láz vagy hidegrázás.

Elolvasom a cikket