Szabadlábra helyezik februárban az elítélt thaiföldi miniszterelnököt

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 23:25

Megromlott egészségi állapota és életkora miatt szabadlábra helyezik februárban Thaiföld bebörtönzött korábbi miniszterelnökét, Takszin Sinavatrát, akit hatalommal való visszaélés és korrupciós vádak, köztük hűtlen kezelés miatt ítéltek nyolc év börtönre – közölte Szitthi Szutivong, a büntetés-végrehajtási főosztály főigazgató-helyettese szerdán.

A főigazgató-helyettes közölte, hogy a milliárdos üzletember szabadlábra helyezéséről szóló végzést még nem kapták meg, így jelen pillanatban erre várnak.

A 74 éves Takszin Sinavata tavaly augusztusban tért vissza hazájába 15 évig tartó emigrációból, pár órával érkezése után azonban magas vérnyomással és szorító mellkasi fájdalommal kórházba vitték. A büntetőintézet vezetése múlt héten további engedélyt adott a politikus börtönkórházon belüli kezelésére.

X. Ráma király tavaly szeptemberben királyi kegyelemben részesítette és elrendelte letöltendő börtönbüntetésének egy évre mérséklését.

A Manchester Cityt egy évig tulajdonló Takszint különböző vádakkal 2006-ban katonai puccsal távolították el a délkelet-ázsiai állam éléről. A bukott miniszterelnök két év múlva külföldre szökött, hogy elkerülje kétéves börtönbüntetését; ennek ellenére az thaiföldi politikusokkal fenntartott kapcsolatainak köszönhetően továbbra is befolyással volt a belpolitika életre. Takszint távollétében ítélték el 2008-ban, hazatérését Bangkokban ünnepi hangulat kísérte; az egykori miniszterelnöknek a mai napig sok támogatója akad a délkelet-ázsiai országban.

Takszin Sinavatra visszatérése óta több alkalommal is kijelentette, hogy visszavonult a politikai életből és nem tervezi visszatérését a politikába.

Elolvasom a cikket