Tényleg segíthet a savanyú cukorka pánikroham esetén?

Egyre több TikTok-videóban említik meg a savanyú cukrot mint a pánikrohamok hatásos kezelési módját – írja az EveryDayHealth.com.

Jason Singh doktor szerint van is alapja az elképzelésnek: a savanyú íz ugyanis eltereli a figyelmünket a pánikrohamról. Az ízlelőbimbókat leköti ez a lehengerlő íz, az érzékszervi élmény pedig megzavarja a szorongás érzését – magyarázza videójában.

„A pánikrohamot nem lehet megelőzni. De sok mindent megtehet az ember, amikor megérzi a közeledtét, és megfelelő kezeléssel kordában tarthatja” – mondta Philip Muskin pszichiáter a portálnak.

Muskin szerint a pánikrohamok kezelésében a meditáció és a légzőgyakorlatok kombinációja, valamint a kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet. Egyeseknél antidepresszánsok csökkentik a pánikrohamok gyakoriságát és súlyosságát.

Muskin ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy a savanyú cukorkák valóban segítenek. Az sem világos, hogy konkrét változásokat okoznak-e a szervezetben vagy az agyban, vagy megszakítják azokat a folyamatokat, amelyek eleve pánikrohamhoz vezetnek.

„Valószínűleg a savanyúság okozta sokk miatt egy percre elterelődik az ember figyelme a pánikrohamtól. De attól még a roham nem ér véget” – magyarázza. Szerinte sokan össze is keverik a pánikrohamot a szorongásos rohammal. „Ha valamilyen konkrét dolog miatt stresszelsz, például mert lesz egy találkozód a főnököddel, és attól tartasz, hogy ki fog rúgni, akkor az egy szorongásos roham, nem pedig pánikroham, ami látszólag ok nélkül történik.”

A szakértők egyet értenek abban, hogy nincs általános, mindenkire vonatkozó recept arra vonatkozólag, hogyan lehet megelőzni a pánikrohamokat. Némi savanyú cukorka ugyanakkor nem árthat ilyen esetben, de nem szabad pusztán csak erre hagyatkozniuk azoknak, akiket gyakran gyötörnek szorongásos vagy pánikrohamok.

Elolvasom a cikket