Ukrajna további támogatását sürgette a lengyel elnök és a horvát kormányfő

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 13:48

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Kuleba ismét leszögezte, Kijevnek további fegyverekre van szüksége, valamint kiszámított fegyverszállítási tervre. Emlékeztetett arra, hogy bár jelenleg a front több pontján patthelyzet alakult ki, a háború 2022-es februári kitörése óta az ukrán erők több alkalommal, több helyen mértek csapást az orosz félre.

A háborús fáradtsággal kapcsolatos kérdésre a tárcavezető azt válaszolta, bár Ukrajna elfáradt, de elszántan védekezik, és nem adja fel a harcot.

Plenkovic szintén hangsúlyozta Ukrajna támogatásának fontosságát, mind katonai, mind pedig pénzügyi téren, hozzátéve: nem szabad engedni az egyes országokra belülről érkező, az Oroszországra rótt szankciók nyomán jelentkező gazdasági következmények miatt kialakult belső nyomásnak.

Cihanouszkaja Fehéroroszországot a putyini háború leggyengébb láncszemének, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőt pedig Moszkva bábjának nevezte, akinek szerinte azért van szüksége Moszkva támogatására, mert a 2020. évi, vitatott tisztaságú elnökválasztás óta nem sikerült elfogadtatnia magát népével.

Az ellenzéki vezető egyúttal szankciókat sürgetett Lukasenka ellen, s leszögezte: ha a demokratikus ellenzék győz Fehéroroszországban, Minszk lesz Kijev legerősebb támogatója.

Az Egyesült Államokban novemberben tartandó elnökválasztásra kitérve a horvát kormányfő, a lengyel elnök és az ukrán külügyminiszter is hangsúlyozta: a döntés az amerikai nép kezében van, és ők készek együttműködni a győztessel.

„A lengyel elnök feladatai közé tartozik, hogy jó kapcsolatot ápoljon az Egyesült Államokkal, nem számít, demokrata párti vagy republikánus” – szögezte le Duda. Kiemelte, hogy Varsó számára a legfontosabb az euroatlanti kapcsolatok erősítése, és Lengyelország ezen fog dolgozni, amikor 2025 első felében átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Kuleba az amerikai elnökválasztással kapcsolatban elmondta: reméli, az Egyesült Államok „nem merül el a belpolitikai csatározásokban”.

Plenkovic és Duda emellett kitért továbbá az európai védelmi kapacitások erősítésére is, az utóbbi pedig felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg az európai raktárakban nincs elég védelmi tartalék.

Az elnök a lőszergyártást nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, valamint közös európai együttműködést sürgetett a fegyverzetfejlesztés terén.

„Az Európai Unió biztonsági helyzete romlik” – szögezte le Duda, emlékeztetve arra, hogy Moszkva továbbra sem hagyott fel birodalmi törekvéseivel, valamint említette a tajvani választásokat, amelynek következményeit egyelőre nem beláthatók.

Kínával kapcsolatban Plenkovic úgy vélte, az Európai Unió legfontosabb feladata, hogy távol tartsa Kínát az ukrajnai háborútól.

Elolvasom a cikket