Biztonsági okok miatt lemondta franciaországi útját az ukrán védelmi miniszter

A Le Monde és a France 24 csütörtökön arról számolt be, hogy Umerov útjának lemondását az utolsó pillanatban jelentették be. A két védelmi vezető állítólag úgy tervezte, hogy meglátogatja a Nexter fegyvergyártó cég tulajdonában lévő bourges-i ipari létesítményeket, ahol önjáró Caesar-tarackokat szerelnek össze, valamint egy Selles-Saint-Denis-i létesítményt, amely az MBDA rakétagyártó cég tulajdonában van.

A Franciaország és az Egyesült Államok által vezetett tüzérségi koalíció összesen 23 országot tömörít. Lecornu korábban kifejtette, hogy az új csoportosulásra azért van szükség, hogy „összehangolják az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy segítsék Ukrajnát az ellentámadás igényeinek megfelelő tüzérségi erők kiépítésében és a leendő hadseregében”.

A Le Parisien napilapnak csütörtökön nyilatkozva a francia miniszter elárulta, hogy idén 78 Caesar-tarackot terveznek gyártani Kijev számára. Míg Ukrajna „csak hat Caesart vásárolt saját pénzén”, a tisztviselő felszólította „európai partnereinket és szövetségeseinket, hogy osszák meg” a fennmaradó haditechnikai eszközök költségeit.

Kedden Emmanuel Macron francia elnök megismételte, hogy országa továbbra is kiáll Ukrajna mellett, és további negyven darab SCALP légi indítású, nagy hatótávolságú cirkálórakétát, valamint „több száz bombát” tervez küldeni a kijevi rezsimnek.

Hozzátette, hogy februárban Ukrajnába kíván látogatni, hogy kétoldalú biztonsági megállapodást írjon alá, hasonlót ahhoz, amelyet London és Kijev között a múlt héten véglegesítettek.

A magas rangú francia tisztviselők legutóbbi bejelentései a kudarcba fulladt ukrán ellentámadást követően történtek, amely nem ért el eredményeket, de súlyos veszteségeket követelt. Mivel az orosz erők a közelmúltban visszaszerezték a kezdeményezést a frontvonal mentén, az ukrán kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol támogatóira további fegyverekért. Dmitro Kuleba külügyminiszter még hétfőn is sürgette a Nyugatot, hogy tegyen többet ebben a tekintetben.

Közben az orosz védelmi minisztérium szerdán azt állította, hogy az ukrajnai Harkiv város egyik épületére előző nap mért precíziós csapása legalább hatvan külföldi harcost ölt meg, és további húszat megsebesített, akiknek többsége vélhetően francia volt.

Elolvasom a cikket