Csaknem százan ingyen horgászhatnak az RSD-n

Az RDHSZ rekordlistájának szabályai alapján a horgásznak kötelező bejelentenie minden, 25 kilogramm feletti pontyot, 25 kilogramm feletti amurt, 10 kilogramm feletti fogassüllőt, 10 kilogramm feletti csukát, 50 kilogramm feletti harcsát, ha teljeskörűen tud gondoskodni a hal épségéről annak hitelesítéséig.

A kötelező bejelentés alá eső halak esetében garantált jutalom is jár: a horgász érvényes jegyének megfelelő, jövő évre szóló éves területi engedély a nyeremény.

Az RDHSZ tájékoztatása szerint tavaly 44-en fogtak akkora halat, amelyért ingyen horgászat a jutalom az idei esztendőre.

De a rekordlistára kerülő többi pecásnak sem kell szomorkodnia, sőt inkább izgulhatnak, ugyanis ők egy nyereménysorsoláson vesznek részt. Közülük ötven szerencsés szintén éves általános területi jegyet kap térítésmentesen az idei évre.

A sorsolásra január 21-én, vasárnap kerül sor. „Ismét előkerült a híres olló, hogy szorgos kezek legyárthassák a jutalomjegy-sorsolás cetlijeit” – írta közösségi oldalán az RDHSZ.

Ezúttal rekordmennyiségű, 431 név kerül a sorsolási „kalapba”, a nyerési esély pedig 11,6 százalék.

Objektum doboz

Az RDSZ posztjában a névlistát is közzétette, a kommentek között pedig jelezte, hogy sajnos akadtak, akik ugyan rekordlistás hallal büszkélkedhettek 2023-ban, mégsem nyerhetnek, mert kizárták őket.

A horgászrend szerint ugyanis nem jutalmaznak – a határozat véglegessé válásától számítva – három évig olyan horgászt, akit a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírsággal szankcionált. Ezúttal öt ilyen személy maradt ki a listából szabálysértés miatt.

Elolvasom a cikket