Egy az ezerhez arányban osztják szét a túszoknak és gázai lakosságnak szánt gyógyszersegélyt

MH/MTI
2024. január 18. csütörtök. 20:01

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozva a segélyszervezet illetékese elmondta, hogy a Gázai övezetbe elhurcolt izraeli túszoknak juttatott minden egyes gyógyszeres láda után ezer ilyen ládát osztanak szét a palesztin terület lakói között.

Nem sokkal korábban az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió is arról tett jelentést, hogy a ládákat éppen ilyen arányban szállították le, illetve fogják szétosztani. Hatvan tonna gyógyszerről és egyéb orvosi felszerelésről van szó.

A segélyt Katarból, illetve Franciaországból juttatták el légi úton az egyiptomi el-Arisba. A szállítmány végül szerdán este érkezett meg a Gázai övezetbe Egyiptom felől, a Kerem Salom-i átkelőn keresztül, ahol a szállítmányt Izrael ellenőrizte.

Egyelőre nem világos, hogy a Hamász fogságában lévő túszokhoz valóban eljutnak-e a gyógyszerek, illetve mekkora mennyiség.

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 ember megöltek, körülbelül háromezret megsebesítettek, és nagyjából 250 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak. Izraeli adatok szerint 136-an vannak még fogságban, nagyjából egy harmaduk krónikus beteg és gyógyszerekre van szüksége.

Elolvasom a cikket