Miniszteri biztos: Magyarország a kölcsönös tisztelet alapján közelít a Száhel-övezet államaihoz

MH/MTI
2024. január 18. csütörtök. 14:22

Máthé László Eduárd elmondta, hogy magyar delegáció tárgyalt a múlt héten Nigerben az illegális migráció és a terrorizmus elleni fellépésről.

Közölte: Magyarország a közös európai álláspontot képviseli a Nigerben tavaly végrehajtott puccs kapcsán, vagyis a kormány nem ismeri el az illegális elmozdítását a nigeri államfőnek. A diplomáciai kapcsolatokat ugyanakkor Magyarország nem szakította meg Nigerrel, ennek keretében látogatott el a magyar delegáció az afrikai országba.

Elmondta, hogy azért sem szakították meg a diplomáciai kapcsolatokat, mert nagyon fontos volt tárgyalni a Nigerben nemrégiben visszavont, még 2015-ben meghozott törvénycsomagról, amely büntethetővé tette az országon keresztül áramló illegális embercsempészetet. Ez a törvénycsomag az Európai Unió támogatásával született, s az eltörlése jelentős mértékben növelheti az Európába áramló illegális migrációt.

Máthé László Eduárd hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarország elsőként kezdett politikai tárgyalásokat az új nigeri kormánnyal.

A Száhel-övezetről azt mondta: az élelmiszerbiztonság hiánya, a népességrobbanás és a klímaváltozás hatásai olyan törékeny társadalmi helyzetet eredményeznek, amelyben gyakoriak a puccsok.

Mint mondta, a térségben előnyt jelent, hogy Magyarországnak nincsen gyarmati múltja, és „pozitívan fogadják azt, hogy mi a kölcsönös tisztelet alapján közelítünk hozzájuk” – fogalmazott Máthé László Eduárd, hangsúlyozva, hogy Magyarország olyan partnerséget ajánl, amelyben egyenlő félként kezeli a másik felet.

A magyar külpolitikának kiemelt célja például a Csáddal való együttműködés, amelyre úgy tekintenek, mint a stabilitás utolsó pontjára a térségben.

Hozzátette, hogy a csádi kormány nyitott a Magyarországgal való együttműködésre, amit alátámaszt az is, hogy számos megállapodást írtak már alá.

Elolvasom a cikket